Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Srbija nazadovala na Indeksu prekinutog detinjstva

Međunarodni dan deteta, koji se obeležava danas, Srbija dočekuje padom za pet mesta na Indeksu prekinutog detinjstva, u odnosu na prošlogodišnju poziciju.

Rangirana je kao 46. od posmatranih 175 zemalja sveta u odnosu na to gde je detinjstvo najmanje, a gde najviše ugroženo. Kako je objavila organizacija „Save the children“, veća udaljenost od početka liste na ovom indeksu znači i procenu da je u toj zemlji detinjstvo više ugroženo usled faktora kao što su loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dečiji rad, brakovi maloletnika, maloletničke trudnoće, ekstremno nasilje i smrt pre pete godine zbog uzroka koji su mogli da budu sprečeni. Srbija je rangirana za pet mesta niže zbog većeg procenata dece van obrazovnog sistema, odnosno zato što je 2016. u odnosu na 2015. godinu zabeležen porast sa 3,9 na 4,4 odsto dece koja ne idu u školu.U odnosu na prošlu godinu napredak u Srbiji registrovan je u smanjenju broja dece koja su preminula pre pete godine zbog uzroka koji su mogli biti sprečeni. Kada su u pitanju zemlje u regionu, BIH se nalazi na 39. poziciji liste i u odnosu na 2017. pala je za četiri mesta. Crna Gora je takođe lošije rangirana u 2018. godini i nalazi se na 53. mestu, sedam mesta iza prošlogodišnje pozicije. Najlošije pozicionirana zemlja regiona je Albanija, koja se nalazi na 77. mestu, dok Slovenija drugi put zaredom deli prvo mesto, ove godine sa Singapurom. Hrvatska na Indeksu zauzima 25. mesto. U izveštaju se navodi da je detinjstvo najviše ugroženo u zapadnim i centralnim afričkim zemljama, najlošije rangiran je Niger, Mali, Centralnoafrička Republika, Čad i Južni Sudan.

Direktorka „Save the Children“ za severozapadni Balkan Andrea Žeravčić navela je da je zabrinjavajuće da su tri države iz našeg regiona nazadovale na Indeksu, jer to ukazuje na pogoršan položaj dece i neadekvatno ispunjavanje dečijih prava u tim državama. „Naročito je alarmantno da BiH već drugu godinu zaredom nema podatke o deci izvan školskog sistema, dok se broj dece izvan obrazovanja u Crnoj Gori udvostručio“, rekla je Žeravčić i dodala da se iz prakse zna da se deca romske zajednice i deca s poteškoćama u razvoju, najčešće susreću s preprekama u ostvarivanju pristupa školovanju. Izvršna direktorka „Save the Children International“ Hela Torning Šmit rekla je da, iako se u određenim delovima sveta vidi napredak, on ne dešava dovoljno brzo, a alarmantno je i da se povećava jaz između bogatih i siromašnih. „Vlade mogu i moraju da urade više kako bi svakom detetu, bez izuzetka, dali najbolji mogući početak života. Činjenica da države sa sličnim nivoom prihoda imaju vrlo različite rezultate za decu pokazuje da odgovarajuće politike, budžetiranje i politička posvećenost mogu napraviti ključne razlike“, zaključila je Torning Šmit.