Saša Paunović / Foto: FoNet/Medija centar

“Utvrditi činjenice o stanju lokalne demokratije u Srbiji”

Predstavnici lokalnih samouprava u kojima SNS nije na vlasti juče su u Šapcu razgovarali o inicijativi za utvrđivanje činjenica o stanju lokalne demokratije u Srbiji.

Naime, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović podržali su inicijativu predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića da se pozove Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope da u okviru svojih nadležnosti organizuje misiju za utvrđivanje činjenica o stanju lokalne demokratije u Srbiji. Podršku inicijativi pružili su i predstavnici više opozicionih stranaka i pokreta. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da “ovo predstavlja veliki korak u borbi za osnovna ljudska prava i demokratske vrednosti u Srbiji, da je ovo glas normalnosti i objektivna slika problema sa kojima se suočavaju lokalne samouprave”.

Savet Evrope (SE) je, kako je objavljeno 24. maja, prihvatio zahtev opštine Paraćin i Grada Šapca da sazove Kongres regionalnih i lokalnih vlasti sa ciljem da se organizuje misija za utvrđivanje činjenica o stanju lokalne demokratije u Srbiji. Taj zahtev će razmatrati Komitet zа monitoring Kongresа lokаlnih i regionаlnih vlаsti 28. junа u Istаnbulu, na sastanku na koji pozvаn i predsednik opštine Paraćin. Kako se ističe, Pаunović će tada održati prezentаciju o “orgаnizovаnim i sinhronizovаnim nаpаdimа koje uz zloupotrebu držаvnih institucijа i medijа vrši SNS”. Inače, opština Paraćin uputila je zahtev SE 16. maja, a Paunović je tada kazao da je to urađeno “nakon višemesečnog pritiska na organe lokalne samouprave u Paraćinu”. Opštinsko veće Paraćina istaklo je da se stanje pogoršalo 27. aprila pokušajem nasilnog upada aktivista SNS u prostorije opštine kako bi se sprečila sednica Skupštine u kojoj je odbornička grupa SNS u opoziciji.