Panel diskusija CINS-a / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

“Diskriminatorni uslovi za poslovanje medija u Srbiji”

Uslovi u kojima mediji u Srbiji posluju su diskriminatorni, jer se određeni mediji na različite načine stavljaju u povlašćeni položaj u odnosu na ostatak medijske zajednice.

Ovo je ocenjeno na juče održanom panelu “Da li postoje povlašćeni mediji”, koju je organizovao Centar za istraživačko novinarstvo (CINS). Istraživanje CINS-a je pokazalo da je država “Tanjugu” od momenta kada je ugašen 31. oktobra 2015. do kraja 2017. godine isplatila 114 miliona dinara, da je najveći deo novca plaćen za gašenje agencije, oko 76,8 miliona dinara, a preostalih više od 37,6 miliona dinara državne institucije su im dale na osnovu komercijalnih ugovora. “Tanjug” je prošle godine založio 205 umetničkih dela, kako bi otplatio poreski dug veći od 5,7 miliona dinara. CINS je istakao da o poslovanju “Tanjuga” izbegavaju da govore i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja i uprava te ugašene novinske agencije. Glavni i odgovorni urednik agencije “Beta” Dragan Janjić kazao je da država mora da obezbedi da svi mediji u Srbiji posluju pod jednakim uslovima, a da to ne radi, što je veoma loše. Dodao je i da ne veruje da će “Tanjug” biti ugašen i da smatra da kroz novu medijsku strategiju država traži rešenje da zadrži državnu agenciju. Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić istakao je da UNS nikada nije bio za gašenje “Tanjuga”, ali da država mora da “jasno kaže da li je to njihova PR agencija, javni servis, vladina agencija”. Predstavnici CINS-a naveli su da nije jasno ni kako je firma Željka Mitrovića “Pink international company”, emiter TV “Pink”, od 2014. godine dobila više od 10 miliona evra na ime garancija i kredita od Agencije za osiguranje finasiranje izvoza.

A programski direktor “Transparetnosti Srbija” Nemanja Nenadić izjavio je da bi Poreska uprava u slučaju portala “Južne vesti” morala da se oglasi povodom sumnji da ne postoji isti tretman poreskih obveznika. On je naglasio da bi uprava trebalo da objasni i da li je bilo prekoračenja ovlašćenja kada su pozivani članovi porodica vlasnika firmi koje se oglašavaju na tom portalu. Glavni urednik “Južnih vesti” Predrag Blagojević izjavio je da je Poreska uprava u proteklih pet godina sprovela kontrole koje su ukupno trajale skoro dve godine, iako, kako je naglasio, “Južne vesti” redovno plaćaju poreske obaveze. Blagojević je napomenuo i da je svojevremeno premijerka Ana Brnabić javno zatražila od direktorke Poreske uprave da se prekine kontrola u “Južnim vestima”, ako za njom nema potrebe. “Ako premijerka jedne zemlje može da pozove direktorku Poreske uprave i da kaže prekini kontrolu, onda je to strašno”, kazao je Blagojević i upitao šta znači deo izjave premijerke da se kontrola prekine “ako za njom nema potrebe” i da li to znači da Poreska uprava sprovodi kontrole i bez potrebe.