Atina / Foto: Pixabay.com

Generalni štrajk zbog mera štednje paralisao Grčku

Zbog generalnog štrajka najvećih grčkih sindikata iz privatnog i javnog sektora juče su bili zatvoreni granični prelazi, obustavljen prevoz trajektima na grčka ostrva, a odloženi su i brojni letovi, javni prevoz i druge usluge.

Kako navodi AP, jednodnevni štrajk zatvorio je škole, dok su bolnice radile smanjenim kapacitetom. Na ulicama Atine marširalo je oko 8.000 ljudi, a u Solunu se okupilo više od 3.000 demonstranata. Radnici širom Grčke stupili su u štrajk zbog višegodišnjih rezova i novih mera štednje koje stupaju na snagu nakon što ovoga leta istekne treći međunarodni paket pomoći. Na zahtev međunarodnih kreditora budžetske mere štednje biće nastavljene bar još dve godine, a sindikati optužuju vlasti u Atini za pad životnog standarda građana i radničkih prava u Grčkoj.

Inače, od izbijanja krize 2009. godine, Grčka je dobila 260 milijardi evra pomoći u zamenu za sprovođenje oštrih mera štednje poput otpuštanja u javnim službama, povećanje poreza i smanjenja penzija.Uprkos protivljenju većeg dela javnosti, premijer Aleksis Cipras potpisao je 2015. trenutni paket pomoći koji ističe ovog avgustu. Njegova vlada pristala je na zahteve kreditora da u 2019. i 2020. dodatno smanji penzije i poveća poreze, ali je obećala da će nakon toga ponovo uvesti kolektivne pregovore i povećati minimalnu platu.