Nedim Sejdinović / Foto: FoNet, Božidar Petrović

Mediji civilnog društva usvojili Platformu za saradnju

Mediji civilnog društva iz Srbije usvojili su u Novom Sadu Platformu za saradnju i pozvali i ostale medije civilnog sektora da im se pridruže.

Time bi se, kako je istaknuto, ojačala alternativna medijska scena, koju čine neprofitni mediji koji rade u javnom interesu i ne podležu političkim i drugim vrstama pritisaka. “Komercijalni i javni mediji pokazuju čitav niz slabosti koji im onemogućavaju da rade u interesu građana i da budu kontrolor vlasti i istinski korektiv brojnih političkih i društvenih devijacija. Mediji civilnog društva već imaju važnu medijsku i društvenu ulogu, koja se može značajno uvećavati, kroz stvaranje snažnog i dinamičnog medijskog sektora u kojem će se odvijati saradnja i komunikacija između građana, organizacija civilnog društva i medijskih profesionalaca, bez državnog tutorstva i posredovanja drugih struktura moći”, navodi se u tekstu Platforme. Dodaje se da je zadatak da se doprinese jačanju uticaja i održivosti medija civilnog društva, da se iskoristi značaj medija civilnog društva za lokalno i regionalno informisanje, koje je u Srbiji posebno ugroženo, zatim i za informisanje specifičnih i osetljivih društvenih grupa, kao i da se takvi mediji striktno pridržavaju javnog interesa, medijskog profesionalizma i poštovanja etičkih standarda novinarstva. Učesnici sastanka usaglasili su se da će Mreža medija civilnog društva biti neformalna koordinacija koja će se zalagati za bolji zakonski položaj građanskog medijskog sektora. Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović ocenio je da se kvalitetno i kritičko novinarstvo u Srbiji u dobroj meri preselilo u sektor medija civilnog društva, iako je on nedovoljno prepoznat i u domaćem zakonodavstu i u domaćoj medijskoj praksi. “Mediji civilnog društva mogu u još većoj meri da budu alternativa komercijalnim i javnim medijima. Da bismo to postigli, verujemo da je važna naša međusobna saradnja”, naveo je Sejdinović. Naglsio je da su neprofitni mediji ili mediji zajednice ili mediji civilnog društva nezaobilazan politički, društveni i medijski faktor u zemljama razvijene demokratije, i da postoje brojne stimulativne mere za njihov rad i razvoj. “Podsećamo i da iskustvo nekih zemalja iz okruženja govori da i mali podsticaji ovom medijskom sektoru mogu izroditi bogatu medijsku scenu čija je karakteristika kritika političkih i društvenih devijacija, vrhunsko istraživačko i analitičko novinarstvo, profesionalizam i nepotkupljivost”, kazao je Sejdinović.

Inače, kako se navodi, sastanak su inicirali portal “Autonomija” iz Novog Sada, Televizija “Forum” iz Prijepolja, portali “Far” iz Dimitrovgrada, “Pančevo siti”, “Glas Šumadije” iz Kragujevca i “Jugpres” iz Leskovca. Pored njih, Platformu su podržali i “Lice ulice” iz Beograda, “Nova Naša reč” iz Leskovca, “Webinfo” iz Bečeja, VOICE iz Novog Sada, “Omnibus” iz Pančeva, “Čaladi ker” iz Novog Sada, “CRO-info” iz Subotice, “Fake News tragač” iz Novog Sada i “Cenzolovka” iz Beograda.