Slobodan Arežina / Foto: Istinomer

Arežina ponovo vraćen na funkciju direktora programa RTV

Osnovni sud u Novom Sadu poništio je kao nezakonito rešenje Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (RTV) kojim je Slobodan Arežina krajem januara ove godine razrešen s mesta direktora programa.

Kako prenosi “Cenzolovka”, RTV se obavezuje da Arežinu vrati na tu funkciju u roku od osam dana, dok se presudom koja je doneta juče odmah posle održanog prvog ročišta, poništava, takođe kao nezakonito, rešenje generalnog direktora RTV Miodraga Koprivice o proglašenju Arežine tehnološkim viškom, kao i aneks ugovora o radu kojim se premešten na mesto menadžera razvojnih projekata. Advokat RTV Siniša Novković izjavio je da će odluku o žalbi doneti RTV, dok je Arežina naglasio da je rano da govori o povratku na funkciju, sa koje je već dva puta bio smenjen, jer očekuje da će se RTV žaliti na presudu. “Čak i ako ova presuda postane pravosnažna, moja ranija iskustva pokazuju da to neće biti garant da ću ja svoj posao moći da obavljam u skladu sa zakonom. Ohrabruje me, istovremeno, spremnost suda da prihvati činjenice i da posle samo jednog održanog ročišta odmah donese presudu. To što pravda stiže za 15 minuta uliva nadu da pravna država, ipak, postoji”, rekao je Arežina. Dodao je da je „presuda veliko ohrabrenje za sve novinare u Srbiji da se bore za svoja prava“. “Potrebni su samo odlučnost, upornost i, naravno, dobar advokat”, istakao je Arežina.

Podsetimo, on je dobio otkaz 29. januara, iako ga je Apelacioni sud prethodno vratio na posao, uz presudu da je “nezakonito smenjen” u maju 2016. Do tog dana Arežina je radio kao drugi programski direktor, zajedno sa Sonjom Kokotović Zečević, koja je na to mesto postavljena nakon njegove smene. Inače, njega je krajem januara pravna služba RTV zvala da potpiše “aneks Ugovora o radu”, koji mu je otkazan pre toga, a kojim ga raspoređuju na mesto “menadžera projekata” i to po odluci Upravnog odbora te kuće. Pokret “Podrži RTV” tada je pozvao građane da telefonom zovu generalnog direktora RTV Miodraga Koprivicu i od njega traže objašnjenje o otkazu Arežini.