Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

“Sve više građana traži pomoć poverenika – i dobar i loš znak”

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je rad nezavisnih regulatornih tela ključan za zdravo funkcionisanje društva i važan detalj u pristupanju EU.

On je na izložbi, koja je povodom 14 godina od osnivanja institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti juče otvorena u Narodnoj biblioteci u Beogradu, pohvalio posvećenost i rezultate Poverenika u korist pridruživanja Srbije EU. Fabrici je naveo da je veoma važno usvajanje zakona o zaštiti podataka o ličnosti i da on mora biti usklađen s regulativama EU, jer je taj akt bitan deo pregovaračkih poglavlja 23 i 24. Kazao je da je razvoj informacionih tehnologija uzrokovao potrebu za novim načinima za zaštitu privatnosti i da je nova obavezujuća uredba EU o zaštiti podataka doneta da bi se zaštitili građani. “Zaštita podataka se odnosi i na pravna lica, na kompanije, sve one koji će raspolagati podacima. Imaćemo jedan zakon na jednom kontinentu za pola milijarde ljudi”, rekao je Fabrici. A poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, kome uskoro ističe mandat, podsetio je da je na početku bilo veoma teško. “Odlično se sećam početka izgradnje ove institucije i tačna je anegdota da sam pečat platio svojim novcem”, kazao je Šabić i dodao da je kancelarija Poverenika imala veliku pomoć Misije OEBS-a i Delegacije EU u Srbiji. Naveo je da je najvažniji zadatak bio stvoriti kvalitetnu ekipu ljudi i da je u tome uspeo, naglašavajući da je ponosan na svoj tim koji, prema njegovim rečima, najvećim delom čine visokoobrazovani ljudi, među kojima ima mnogo pravnika. Ambasador Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio rekao je da su jaka nezavisna tela potrebna jakim demokratijama.”Ona nisu prijatna političkim vođama, nekada su im problem, ali su neophodna i što su jače institucije to su jače društvo i građani”, napomenuo je Oricio, ističući da je činjenica da sve više građana traži pomoć od poverenika istovremeno dobar i loš znak.”To je s jedne strane loš znak, ali s druge strane i jako dobar jer znači da postoje izazovi koji se moraju rešiti, ali i pokazuje poverenje u institucije”, kazao je Oricio. Direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Vesna Petrović rekla je da neke odredbe nacrta novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti kriju opasnost da se ovlašćenja poverenika ograniče i njegove odluke potpadnu pod razmatranje sudova. Istakla je da će se civilni sektor truditi da Šabića na funkciji nasledi “neko sličan njemu po posvećenosti”.

Inače, izložba je jedna od aktivnosti u okviru projekta podizanja kapaciteta institucije poverenika koji finansira Norveška.