Zastava Makedonije / Foto: Pixabay.com

Postignut “okvir” za kompromis oko imena Makedonije

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, u Briselu su pregovarali i postigli okvir za kompromis oko imena. Dimitrov je istakao da je sastanak sa Kocijasom u nedelju uveče bio produktivan i da sada postoji okvir koji treba da se doradi, na čemu trenutno u Atini rade pravni timovi dva ministarstva.

“Planira se važan razgovor na premijerskom nivou. Premijer Makedonije Zoran Zaev treba da se nađe sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom sredinom ove sedmice, kada će, nadam se, preseći neke važne stvari od opcija koje su u igri. Mislim da to sada treba da ostavimo premijerima”, rekao je Dimitrov. Pojedini grčki mediji objavili su da su u protekla dva dana Zaev i Cipras imali telefonske razgovore, a iz makedonske vlade tu informaciju nisu dematovali. Prema pisanju grčkog lista “Katimerini”, dva ministra su stavila na pregovarački sto novi predlog imena nakon neuspeha predloga “Republika Ilindenska Makedonija”. “Atina i Skoplje nastavljaju da traže univerzalno rešenje spora oko imena. U poslednjem krugu pregovora predmet diskusije je postalo ime povezano sa Kruševom i Kruševskom republikom”, navodi grčki list, pozivajući se na “dobro informisane izvore”. A šef makedonske diplomatije juče je imao neformalan doručak sa ministrima spoljnih poslova ili njihovim zamenicima i, kako je istaknuto, Francuska i Holandija su bile “najtvrđe” u vezi sa početkom pregovora, ali Dimitrov smatra da su “čuda moguća”.Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini je, tom prilikom, navodi se, dala podršku procesu za pronalaženje rešenja u makedonsko-grčkom sporu. Inače, posle sastanka u Sofiji, 17. maja, Zaev i Cipras su na odvojenim konferencijama za novinare rekli da je cilj da se rešenje u sporu oko imena pronađe pre junskog Samita EU. Vlada Makedonije se nada da bi u slučaju da bude postignuto rešenje mogla u junu da dobije datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu alijansu.

Podsetimo, Vlada Grčke zalaže se za rešenje spora, koji datira iz 1991. godine, unapred prihvatajući “složen naziv” – “Severna Makedonija” ili “Nova Makedonija”, da bi se ta država razlikovala od istoimenog regiona na severu Grčke. Međutim, tome su se suprotstavile mnoge organizacije, uključujući grčku dijasporu, sveštenstvo i male stranke krajnje desnice i levice. Zbog toga su početkom godine, u Solunu i Atini, organizovani masovni protesti.