Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Šabić od Vlade traži da obezbedi izvršenje njegovih rešenja

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnost Rodoljub Šabić juče je Vladi Srbije dostavio osam zahteva za izvršenje, koje je ona, u skladu sa zakonom, dužna da sprovede.

Reč je o rešenjima o pristupu informacijama kompanije “Er Srbija” koje se odnose na donacije, sponzorstva, novčane subvencije i olakšice dobijene od državnih subjekata, naknade, beneficije, besplatne karte za članove uprave preduzeća, bonuse i korišćenje službenih automobila. Rešenje se odnosi i na izveštaje koje je Direkcija policije dostavljala tužilaštvu u vezi sa slučajem “Savamala” i na kolektivne ugovore o osiguranju zaposlenih u MUP. Rešenje obuhvata i Ministarstvo rudarstva i energetike i odnosi se na iznos sredstava koja su naplaćena po osnovu takse za formiranje obaveznih rezervi nafte i na iznose sredstava koja su od te sume zaista izdvajana za kupovinu neophodnih rezervi nafte. U propratnom pismu poverenik je još jednom ukazao da je mehanizam prinudnog izvršenja njegovih rešenja u praksi potpuno blokiran. Novčane kazne koje može da izriče odnose se na organe vlasti koji su budžetski korisnici i tim povodom on se obraćao Upravi za trezor i Ministarstvu finansija, ali je dobio odgovor da takvi podaci „ne postoje“, jer Zakonom o budžetskom sistemu „nije definisan pojam ukupnog prihoda korisnika budžetskih sredstava“. Bez tih podataka poverenik nije u mogućnosti da donosi rešenja o izricanju novčanih kazni, navodi se u saopštenju.

Šabić je napomenuo i da je Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti EU (GDPR) koja ima za cilj bolju zaštitu  podataka na internetu juče stupila na snagu i ocenio da Srbija nespremno dočekuje njenu primenu.