Siniša Mali / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

U Skupštinu stigao predlog premijerke da Mali bude ministar finansija

U Skupštinu Srbije juče je stigao predlog predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da Siniša Mali bude novi ministar finansija.

On je predložen umesto dosadašnjeg ministra finansija Dušana Vujovića, koji je, kako je saopštio, odlučio da se povuče sa te funkcije iz ličnih razloga. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je za ponedeljak posebnu sednicu, na čijem će dnevnom redu biti izbor i polaganje zakletve novog ministra finansija. A dosadašnji gradonačelnik Beograda izjavio je da je počastvovan što ga je premijerka predložila za tu funkciju. On je u pisanoj izjavi izrazio zahvalnost premijerki i predsedniku Srbije što su, kako je rekao, prepoznali njegovu posvećenost borbi za bolji život građana. “Ovo je veliki izazov za mene i daću sve od sebe da opravdam njihovo poverenje. Ukoliko poslanici većine u Narodnoj skupštini prihvate predlog premijerke, kao ministar ću se svakog dana boriti za dobrobit građana Srbije, za stabilnost javnih finansija i veća ulaganja u budućnost naše dece i države”, kazao je Mali.

A podsetimo, u protekle četiri godine, koliko je proveo na čelu glavnog grada, za Malog je vezan ceo niz afera. U junu 2016. predsednik Vučić je izjavio da iza nelegalnog rušenja u Savamali “nesumnjivo stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu”, naglašavajući da će “oni snositi i krivičnopravnu i prekršajnu i svaku drugu vrstu odgovornosti”. Međutim, Mali nije snosio nikakve posledice. Takođe, nakon što je njegova bivša supruga u intervjuu za portal KRIK govorila da je Mali dobio puno starateljstvo nad troje maloletne dece za samo nekoliko meseci, iako sudski postupci dobijanja starateljstva nad decom u Srbiji mogu da traju i do pet godina, sve je završeno “dogovorom bivših supružnika”. Osim toga, Marija Mali govorila je o učešću bivšeg supruga u slučaju “Savamala” , ali i otkrila  detalje o imovini koju on ne vodi na svoje ime, kao i o drugim sumnjivim poslovima, ističući da za većinu tvrdnji ima dokaze. Karijeru gradonačelnika Malog obeležile su i optužbe da je tajno kupio 24 stana na bugarskom primorju, kao i tvrdnje da je plagirao doktorat.