Aleksandar Vučić / Foto: FoNet/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Ukida se Zakon o privremenom smanjivanju penzija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će biti ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija, tako da će penzioneri imati veća primanja nego 2014. godine od 8,4 do 13,3 odsto.

On je rekao da je takva odluka zasnovana na ekonomskim parametrima, ali da je ona i politička i da se sa njom slaže i premijerka Ana Brnabić i on kao predsednik, ali i najveći deo društva.  “I MMF će time biti zadovoljan”, rekao je Vučić. Penzije veće od 25.000 dinara umanjene su od novembra 2014. kao mera fiskalne konsolidacije i od tada su tri puta uvećavane.  Ukidanjem zakona kojim su penzije umanjene, kako je Vučić objasnio, penzioneri koji primaju do 30.000 dinara, a takvih je dve trećine od ukupno 1,7 miliona penzionera, sa dosadašnjim povećanjima imali bi za 2,8 odsto veća primanja nego 2014. godine i zato će dobiti dodatnu povišicu od pet odsto. Kazao je da se nada da će zakon, koji je bio oročen na tri godine, dakle do kraja 2017, biti ukinut do kraja ove godine.

S druge strane, sindikat penzionera “Nezavisnost”, koji je nedavno najavio tužbu sudu u Strazburu zbog, kako su naveli, neustavnog otuđivanja imovine penzionera, ističu da nisu zadovoljni ovom odlukom, jer je to “novo izigravanje pravne države i nepoštovanje zakona”. “Penzija nije nikakva milostinja, ni socijalna kategorija. Penzija je zarađeno pravo i to je imovina penzionera. Država je mogla da penzionerima da povećanje u vidu socijalne pomoći, a ne iz sredstava Penzionog fonda, na štetu penzionera kojima je oduzimano nepune četiri godine. Znači da ne postoji poštovanje Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Opet je narušen penzioni sistem, neće važiti rešenja koja penzioneri imaju, nego će biti slobodna procena onih na vlasti. Za mene to nije prihvatljivo. Penzije moraju biti predmet razgovora sa socijalnim partnerom. To je suština”, rekao je za Radio Slobodna Evropa predsednik ovog sindikata Miloš Grabundžija. Podsetimo, Istinomer je izračunao da je od kraja oktobra 2014. do kraja avgusta 2017, po osnovu smanjenja penzija, država od penzionera ukupno uzela oko 52,7 milijardi dinara, odnosno, oko 432,7 miliona evra. A kada se uračuna i nedobijeni novac po osnovu usklađivanja penzija – i od toga oduzme pomoć iz novembra 2016, dolazi se do konačne brojke od 74,58 milijardi dinara, odnosno 612,4 miliona evra.