Sastanak u Vladi Srbije / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

Obezbediti pluralizam medija – najvažniji cilj nove medijske strategije

Najvažniji cilj Strategije razvoja sistema javnog informisanja do 2023. godine jeste stvaranje okvira za uspostavljanje medijskog pluralizma kao ključnog preduslova za demokratski razvoj Srbije, kako na nacionalnom, tako i na pokrajinskom, regionalnom i lokalnim nivou.

To je jedan od stavova juče objavljenog Predloga polaznih osnova za izradu medijske strategije do 2023, koji su sačinila medijska udruženja i asocijacije. Oni su ocenili da su nedosledno sprovođenje prethodne medijske strategije, a nekad i otvorena zloupotreba pojedinih odredaba medijskih zakona, donetih 2014, doprineli daljem pogoršavanju prava na slobodu izražavanja, medijski pluralizam i pravo građana na nepristrasno informisanje i stvaranju generalno nepovoljnog okruženja za slobodu izražavanja i medijskih sloboda. A predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da nije tačna informacija da se medijska udruženja vraćaju u radnu grupu za izradu strategije, već da su se na sastanku sa premijerkom Brnabić dogovarali da li postoje mogućnosti da zajedno rade, kroz formiranje potpuno nove radne grupe. On je agenciji “Beta” kazao da je otvoren dijalog i da su medijska udruženja izrazila želju da se paralelno, kroz koordinaciono telo, radi i na rešavanju brojnih aktuelnih medijskih problema, koji se odnose i na nesprovođenje postojećih medijskih zakona. Sejdinović je naglasio da je razgovor sa premijerkom bio konstruktivan, da je Vlada Srbije kazala da postoji politička spremnost, ali da medijska udruženja „ne žele da budu neka vrsta alibija za izradu medijske strategije, a da se aktuelni problemi ne rešavaju“.

Novinarka Tamara Skrozza upitala je zašto je savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević prisustvovala sastanku novinarskih udruženja s premijerkom kada ona nije deo ni medijske zajednice, ni Vlade Srbije. “Iako je medijska savetnica Aleksandra Vučića još od 2012. godine, ona se NIKADA, nijednom, nije javno oglasila povodom napada na novinare, povodom targetiranja medija i novinara na naslovnim stranama tabloida, povodom hajki na ovog ili onog novinara na TV ‘Pink’. NIKADA. Suzana Vasiljević nije rekla ništa što bi moglo da ilustruje njenu eventualnu brigu o dobrobiti medija ili poboljšanju medijskih sloboda”, istakla je Skrozza, navodeći 10 razloga “zbog kojih Suzana Vasiljević nema šta da traži na sastanku premijerke s novinarima”.