Raniji protest radnika fabrike “Zastava oružje” / Foto: FoNet, Z. Mrđa

Vulin odbacio gotovo sve zahteve oružara, štrajk se nastavlja

Predstavnici Štrajkačkog odbora fabrike “Zastava oružje” iz Kragujevca i Ministarstva odbrane nisu juče uspeli da postignu dogovor o strateškim zahtevima kragujevačkih oružara.

Zato je Štrajkački odbor sinoć jednoglasno doneo odluku da se štrajk nastavi i danas, celodnevnom obustavom rada u sve tri smene. Predsednik fabričkog sindikata Dragan Ilić rekao je Radiju Slobodna Evropa (RSE) da su, na tročasovnom sastanku u Beogradu, kome je prisustvovao ministar Aleksandar Vulin, dve strane iznele potpuno oprečne stavove o svim ključnim pitanjima za fabriku i njene radnike, koji su štrajkovali prethodna dva dana. “Nismo uspeli da se dogovorimo oko ključnih pitanja koja se odnose na izuzimanje fabrike ‘Zastava oružje’ iz procesa privatizacije, koja se predviđa novim Zakonom o naoružanju i vojnoj opremi, kao ni po pitanju našeg zahteva da zaposleni u kragujevačkoj fabrici oružja budu izuzeti iz programa vlade o umanjenju zarada od deset odsto, a ni pitanje pokretanja odgovornosti za stanje u kome se fabrika nalazi u ovom trenutku nije naišlo na razumevanje predstavnika Ministarstva odbrane”, rekao je Ilić. On je ocenio da na drugoj strani nema dovoljno razumevanja da se uoče strateški problemi. “Zbog toga mislimo da će oni i dalje biti izvor konflikata”, kazao je Ilić. Prema njegovim rečima, oko drugih manje značajnih zahteva štrajkača postignuto je “izvesno saglasje”. “Do kraja maja će svim radnicima biti isplaćeno po 10.000 dinara, a Inspekcija rada će uskoro ući u fabriku kako bi se utvrdila mesta na kojima su uslovi rada takvi da ugrožavaju zdravlje zaposlenih”, kazao je Ilić.

Kako navodi N1, radnici su juče pojedinačno uručivali zahtev direktoru da podnese ostavku zbog, kako su naglasili, loših međuljudskih odnosa i poslovnih rezultata. S druge strane, ministar Vulin rekao je da nema popuštanja pred zahtevima štrajkača. “Nigde u svetu sindikat ne može da menja upravu, jer nisu vlasnici fabrike, ne mogu ni da traže da se ‘Zastava oružje’ izuzme iz zakona. Ako počnu masovno otkazivati ugovore, šta ćemo? Na kraju će se kola slomiti preko leđa radnika, jer ako nema ugovora i posla – nema ni plate za radnike. Imate ugovore potpisane do druge polovine naredne godine, nemojte da gubimo vreme i kupce”, kazao je  Vulin.