Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

Tramp otkazao sastanak sa Kim Džong Unom

Predsednik SAD Donald Tramp otkazao je sastanak sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, koji je trebao da se održi 12. juna u Singapuru.

“Veoma sam se radovao sastanku sa vama. Nažalost, zbog ogromnog besa i otvorenog neprijateljstva koje je prikazano u vašoj poslednjoj izjavi, smatram da je neprimereno, u ovom trenutku, da održimo dugo planirani sastanak”, napisao je Tramp u pismu koje je objavila Bela kuća. Inače, u svom saopštenju severnokorejska vlada je potpredsednika SAD Majka Pensa nazvala “političkim glupakom” i navela da je podjednako spremna na nuklearnu konfrontaciju, kao i na pregovore. U pismu koje je poslao Kimu, Tramp je naveo da je, na osnovu te izjave zaključio da “u ovom trenutku nije prikladno održati taj dugo planirani sastanak”. Predsednik SAD je dodao da Pjongjang govori o svojim nuklearnim sposobnostima, ali da su američki potencijali “toliko veliki i moćni” da se moli Bogu “da nikada neće morati da budu upotrebljeni”. Tramp je izrazio žaljenje zbog propuštene “velike prilike” za postizanje trajnog mira i “velikog prosperiteta i bogatstva”. “Ta propuštena prilika je zaista tužan trenutak u istoriji”, poručio je Tramp Kimu, dodajući da on ne treba da “okleva” da ga pozove ili da mu piše ako promeni stav o otkazanom samitu. “Osećao sam da se divan dijalog uspostavlja između nas dvojice, i na kraju, jedino je taj dijalog i važan. Veoma se radujem što ćemo se sastati jednog dana. U međuvremenu, želim da vam zahvalim za oslobađanje talaca koji su sada kod kuće sa svojim porodicama. To je bio divan gest koji se veoma ceni”, napisao je Tramp severnokorejskom lideru.

A državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je da Severna Koreja nije odgovorila na više puta ponovljene zahteve američkih zvaničnika da razgovaraju o logističkim pitanjima samita Trampa i Kima. On je na sednici Odbora Senata Kongresa SAD za spoljne poslove rekao da su ti izostanci odgovora Pjongjanga bili dodatan razlog za Trampovu odluku da otkaže sastanak s Kimom. Pompeo je istakao da se stav Severne Koreje vidno promenio posle njegove posete Pjongjangu ovog meseca, kada se on sastao s Kimom i osigurao da tri američka državljanina budu puštena iz zatvora.