Sastanak u Kosovskoj Mitrovici, mart 2018 / Foto: Print screen N1

“Statut ZSO biće završen u avgustu”

Proces za izradu statuta za Zajednicu srpskih opština je počeo i što se tiče srpske strane statut će biti završen u predviđenom roku od četiri meseca, odnosno u avgustu, rekao je kosovski ministar lokalne samouprave u ostavci Ivan Todosijević.

“Svakodnevno su bila prisutna neka uslovljavanja da bi se formirala ZSO. Što se tiče srpske strane, Upravljačkog tima, taj proces ide bez ikakvih smetnji”, ocenio je Todosijević i dodao da druga strana, institucije u Prištini, nastoje da taj proces ne zaživi. Upitan kako se treća strana, međunarodni faktor, odnosi prema pitanju formiranja ZSO, Todosijević je za „Betu“ kazao da je ta strana bila garant Briselskog sporazuma. “Mi želimo da se ZSO formira samo po onome što je potpisano i što je dogovoreno u Briselu i ništa osim toga. Znači, ni manje ni više, očekujemo da se svaka tačka, svaki zarez koji su dogovoreni u Briselu primeni”, rekao je Todosijević.

Podsetimo, predstavnici Srba sa Kosova krajem marta doneli su odluku da će “ako Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju ZSO, srpske opštine same početi sa njenim formiranjem”. Ali, nakon tri nedelje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da predstavnici Srba na Kosovu neće samostalno formirati ZSO 20. aprila, već će sačekati da prođu četiri meseca kako je Priština najavila. Inače, EU je prethodno pozdravila najavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da poveri mandat upravljačkom timu za izradu nacrta statuta ZSO i istakla da je rok za to – četiri meseca. Vučić je tada naglasio  da je čvrsto uveren da Priština neće formirati ZSO u tom periodu. “Znam Albance i njihove mentore, i više te laži ne prolaze. Oni su morali da promene svoj pravni poredak i propise da bi ih prilagodili ZSO, ali ništa nisu uradili”, kazao je Vučić. Inače, Vučić je ranije izjavio da u Briselskom sporazumu ne piše da će ZSO biti formirana na osnovu kosovskih zakona i da je iznenađen izjavom portparolke Evropske komisije Maje Kocijančič da će se to desiti upravo na taj način.