Ana Brnabić / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

Premijerka pozvala udruženja na sastanak o medijskoj strategiji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je predstavnike „reprezentativnih medijskih udruženja“ da danas dođu na sastanak povodom izrade medijske strategije.

“Na sastanak su pozvana reprezentativna medijska udruženja, jer želimo da kroz zajednički rad s medijskim udruženjima zajedno dođemo do najboljih rešenja u interesu medija i šire javnosti. Pored medijskih udruženja, sastanku će prisustvovati predstavnici Ministarstva kulture i informisanja i savetnica predsednika Republike Srbije za medije Suzana Vasiljević“, navodi se u pozivu. Premijerka je na sastanak pozvala predstavnike Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije medija, Lokal presa, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije onlajn medija i Udruženja radio-stanica RAB Srbija. Predsednik NDNV Nedim Sejdinović izjavio je da će predstavnici udruženja na sastanku zahtevati i da se paralelno sa izradom strategije rešavaju i brojni nagomilani problemi u medijima. On je za “Betu” kazao da ukoliko vlasti odbiju takav zahtev da će onda predstavnici udruženja razmotriti da li uopšte ima smisla da se razgovara o novoj medijskoj strategiji.

Podsetimo, nakon što je predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir polovinom aprila izjavio da je za tu organizaciju od najveće važnosti da sve zainteresovane strane u Srbiji učestvuju u izradi nove medijske strategije, Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Vučića, saopštila je da je izrada strategije “zaustavljena posle konsultacija predsednika Vučića i premijerke Brnabić”. Vasiljević je nedavno izjavila da očekuje da “strategija bude završena najkasnije do kraja godine”. A ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević u više navrata pomerao je rok za završetak medijske strategije, a još je u septembru 2016. obećao da će se ministarstvo “truditi da u narednih šest meseci donese novu medijsku strategiju”.