Foto: FoNet/TV FoNet

Poverenik: Ministarstvo odbrane dezinformiše javnost

U subotu je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio da Ministarstvo odbrane, povodom njegove zabrane obrade podataka iz privatnih info-komunikacionih uređaja bez naloga suda, “pokušava da dezinformiše javnost”.  Šabić je podsetio da je postupak nadzora pokrenuo 21. marta zbog predstavke Vojnog sindikata u kojoj je ukazano na to da je ministar odbrane izdao naredbu da zaposleni u Vojsci i Ministarstvu potpišu “saglasnost” da podaci iz njihovih privatnih telefona mogu biti predmet obrade.

“U postupku nadzora koji Poverenik sprovodi, Ministarstvo je ispoljilo zabrinjavajući dilentatizam, nepoznavanje prava i aljkavost, ali više od toga brine spremnost Ministarstva da plasira neistine, a pogotovo besmislene insinuacije o ‘političkom delovanju’ i ‘pristrasnosti’ Poverenika budući da Poverenik, za razliku od Ministarstva, postupa striktno po zakonu”, piše u saopštenju Poverenika.

Šabić podseća da je umesto Ministarstva odbrane odgovorila Vojnobezbednosna agencija (VBA), te da je dopis VBA bio “čudan i praktično nerazumljiv”, te da je naknadno konstatovano “da je greškom zaposlenih u VBA prethodno dostavljen nepotpun odgovor (izostavljene ili izgubljene stranice!) zbog čega je i bio potpuno nejasan, a koji propust Poverenik nije mogao konstatovati jer stranice akta čak nisu bile ni numerisane”.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane je istog dana “izrazilo žaljenje” što je Poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti o rešenju, kojim se tom ministarstvu zabranjuje obrada podataka o ličnosti sadržanih u privremeno oduzetim privatnim informaciono telekomunikacionim sredstvima, “najpre obavestio medije pa tek onda Ministarstvo”.

“Posebno nam je žao što je Poverenik svesno zanemario činjenicu da niko ne traži uvid u privatne mobilne telefone, a sasvim je nerazumljivo i zašto nam je zabranio delovanje koje inače i ne možemo da preduzimamo bez naloga tužilaštva ili suda, a u skladu sa zakonom. Tako je mogao da nam zabrani i da izdajemo vozačke dozvole, što niti možemo niti hoćemo da činimo”, piše u saopštenju Ministarstva odbrane i dodaje se da “Ministarstvo odbrane stoji na raspolaganju povereniku za sve dodatne informacije koje možemo da mu dostavimo budući da mu iz zakonom utvrđenih razloga nije produžen bezbednosni sertifikat”.