Foto: FoNet/TV FoNet

Erdogan u izbornoj kampanji u Sarajevu

Nakon što je pre mesec dana najavio da će “održati politički miting u jednom evropskom gradu”, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan održao je miting u hali “Zetra” u Sarajevu. Erdogan je, u sklopu predizborne kampanje za prevremene predsedničke izbore u Turskoj koji će biti održani 24. juna, izjavio da su “evropske države koje smatraju da su kolevka demokratije, danas pale na ispitu, a BiH je danas pokazala da je demokratska država”.

Ovo nije prvi put da se politička kampanja vodi van Turske, jer je namenjena brojnoj turskoj dijaspori. Podsetimo, prošle godine su, pre održavanja referenduma kojim su povećana ustavna ovlašćenja predsednika Turske, i Holandija i Nemačka zabranile političke skupove turskih ministara u svojim zemljama. Isto se ponovilo i ove godine.

Pre mitinga, Erdogan se sastao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i rekao da Turska nema skrivene namere prema BiH, te da podstiče kompanije iz svoje zemlje da investiraju u Balkan. Izetbegović izjavio je na početku skupa u “Zetri” da je “Bog Turcima poslao Redžepa Tajipa Erdogana i da ga trebaju podržati”.

Jedna od tema razgovora, kako prenosi Blic, bila je i izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo, o čemu je potpisano pismo o namerama. A Balkanska istraživačka mreža BIRN je saopštila da njima, kao i još nekim novinarima, nije bilo dozvoljeno da izveštavaju sa događaja u Sarajevu, nakon što im, kako navode, bez objašnjenja, turska ambasada nije izdala potrebne akreditacije.