Sem Fabrici / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Fabrici: Kosovo ključan ali ne i jedini uslov za EU

“Normalizacija odnosa sa Prištinom i napredak u oblasti demokratije i vladavine prava dva su glavna pokretača za ulazak Srbije u EU”, rekao je u nedelju za Blic šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

“Naravno, Kosovo je ključni element. EU je već dala do znanja koliko je to važno, i upravo zbog toga i pruža dobre usluge u dijalogu. Posvećeni smo dijalogu, ali napretka mora biti i u oblasti vladavine prava”, rekao je Fabrici i dodao da “EU ima statusno neutralan pristup”, te da je potrebna puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine u obliku pravno obavezujućeg sporazuma”.

Sličnu poruku poslao je dan ranije i Ginter Krihbaum, predsednik Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga. On je za Politiku izjavio da “članstvo Srbije u EU nije moguće bez normalizacije odnosa sa Kosovom”.

“Međutim, to nije jedini izazov sa kojim se Srbija suočava”, rekao je Krihbaum i dodao da je “jednako važna tema i reforma u oblasti vladavine prava, gde još ima dosta toga da se obavi u pogledu nezavisnosti pravosuđa, slobode medija i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

A ministar odbrane Aleksandar Vulin je, reagujući na Fabricijev intervju, izjavio da, ako je za EU “ključan odnos prema rešavanju kosmetskog problema, problema u čijem je stvaranju EU aktivno učestvovala, onda je vreme da razmislimo o promeni prioriteta naše spoljne politike”.

“EU koja postavlja uslove za koje zna da neće biti ispunjeni je EU koja traži opravdanje da ne budemo njen član, a to treba prihvatiti i nastaviti svojim putem”, izjavio je Vulin.

Podsetimo, za razliku od Fabricija i Krihbauma, predsednik Srbije Vučić je pre nekoliko dana u intervjuu za AFP rekao da “jedini veliki problem” koji on vidi kao “pravu prepreku na našem evropskom putu” jeste kosovsko pitanje.