Foto: Pixabay.com

Izvesno poskupljenje goriva

Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) saopštilo je u petak da cena sirove nafte nastavlja da raste, te da, uz manje oscilacije, trend rasta cene nafte neprekidno traje od sredine februara i da je trgovanje u petak završeno cenom od 79,56 dolara po barelu. 

UNKS podseća da su od početka godine državna zahvatanja u Srbiji po litri benzina su povećana za 2,63 dinara, a dizela za 3,07 dinara, te da su u ovakvim situacijama prethodnih godina mnoge države reagovale privremenim smanjenjem akciza. “U Srbiji je poslednji put ova mera primenjena 2012, kada je Vlada smanjenjem akciza na period od oko šest meseci doprinela smanjenju cene goriva”, saopštili su iz UNKS-a.

U nedelju je generalni sekretar ovog Udruženja Tomislav Mićović izjavio za Danas da će, ukoliko ne dođe do naglog pada vrednosti dolara, gorivo poskupeti za mesec i po dana, i to do 10 odsto.

Inače, prema analizi UNKS-a, državni udeo u maloprodajnoj ceni benzina iznosi 55,7 odsto (akciza + PDV), dizela 54,9 odsto, a tečnog naftnog gasa (TNG) 49 odsto. Takođe, Srbija se po ceni benzina nalazi u sredini posmatranih 11 zemalja regiona sa cenom od 1,21 evro za litar, dok se po cenama dizela i TNG nalazi pri vrhu, na 3. i 4. mestu sa cenama od 1,27 i 0,64 evra po litru. Ubedljivo najjeftinije cene goriva su u Bosni i Hercegovini, a najskuplje u Grčkoj.