Zoran Zaev / Foto: FoNet/TV FoNet

Još uvek bez dogovora o novom imenu Makedonije

Kako prenosi agencija Beta pisanje grčkog lista Ekatimerini, grčki opozicioni lideri odbacili su novi predlog za rešenje višegodišnjeg spora Grčke i Makedonije oko imena. 

Predlog makedonskog premijera Zorana Zaeva grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu bio je da se Bivša jugoslovenska republika Makedonija nazove “Republika Ilindenska Makedonija”, ali je grčka opozicija to odbila, piše grčki list, dodajući da grčka vlada smatra da ovaj predlog predstavlja osnovu za dalje razgovore.

A makedonski mediji su preneli da je Zaev izjavio da će Makedonija “mogućim sporazumom prihvatiti da novo složeno ime bude za opštu upotrebu, a da će se za unutrašnju upotrebu sprovoditi u fazama” i najavio referendum po tom pitanju, dodajući da je grčka strana to prihvatila.

Grčka Vlada je saopštila da predlog za rešavanje spora oko imena Makedonije treba da sadrži geografsku ili vremensku odrednicu i da  pozdravlja to što Makedonija prihvata rešenje za ime i za domaću i međunarodnu upotrebu.

“Mi ipak ohrabrujemo naše susede da nastave da rade na pronalaženju opšteprihvatljivog imena sa geografskom ili vremenskom odrednicom, kao što predviđa paket predloga koje je izneo specijalni izaslanik UN Metju Nimic”, saopšteno je iz grčke Vlade.

Ipak, makedonska vlada smatra da je ponuđeno rešenje (“Republika Ilindenska Makedonija”) “ime sa vremenskom odrednicom koje se poziva na konkretne datume iz prošlosti i realna je mogućnost za kompromis koji zadovoljava obe strane”.

“Tim imenom pravimo potpuno razgraničenje sa regionom Makedonija u Grčkoj. Razgraničenje po svakom aspektu”, navodi Vlada Makedonije.

Dodaje se da je Ilindenski ustanak zajednička borba multietničkog naroda Makedonije za socijalna prava i slobode i da nema nikakve teritorijalne aspiracije ni prema jednoj susednoj zemlji, uključujući i Grčku. “To je ista borba i 1903. i 1944. godine”, navodi se u saopštenju makedonske vlade.

Prema grčkim opozicionim strankama Nova demokratija, Pokret za promene (u čijim je okvirima PASOK) i Komunistička partija Grčke, naziv “Ilindenska Makedonija” ne eliminiše iredentizam, dok su Zlatna zora i Savez centralista, ne samo protiv konkretnog imena, već i protiv bilo kog predloga koji sadrži termin Makedonija.