Mijat Lakićević / Foto: FoNet/Medija Centar

Poreska uprava, udarna pesnica režima

Kako piše novinar Mijat Lakićević na Peščaniku, pred novim ministrom finansija naći će se “jedan, možda i najvažniji zadatak”, a to nije digitalizacija poreske uprave, nego njena depolitizacija. “U proteklom razdoblju ova je služba dobijala uglavnom pohvale, zato što je uspela da znatno uveća državne prihode, iako je zapravo tek prošle godine svoju ‘efikasnost’ vratila na nivo iz 2012. godine. Druge odlike njenog rada koje su dugoročno gledano, pre svega sa stanovišta privrednog razvoja, možda i važnije, ostale su izvan vidokruga javnosti. A što je najgore, izgleda i izvan vidokruga bivšeg ministra finansija”, piše Lakićević.

“Poreznici su, naime, postali ‘udarna pesnica režima’, čak možda i više nego tzv. obični policajci. Brojni su primeri ‘upotrebe poreznika’ u obračunima sa političkim protivnicima. Pri čemu, naravno, vlast kao političke protivnike ne vidi samo političke stranke, nego se pod tim podrazumevaju svi, pojedinci i kolektivi, koji joj na ovaj ili onaj način smetaju. U stvari, protivnik je svako ko nije ‘naš’. ‘Naši’ kroz poresku kontrolu prolaze ‘kao pas kroz rosu’, neokrznuti, a svi drugi su izloženi raznim vrstama represalija.
(…)
U ‘nepodobnu’ firmu šalju se inspektori koji onda tu sede koliko je potrebno – nekad i dok je ne zatvore. Zapravo, njima čak i nije stalo da je odmah zatvore, nego da je finansijski i mentalno iscrpljuju, dok se ona jednog dana ‘sama’ ne ugasi, dok je oni u međuvremenu ‘muzu’ novčanim kaznama. To se desilo novinama Vranjskim, Kikindskim, Južnim vestima. Ali to su samo poznati, zbog prirode preduzeća o kojima je reč, u javnost dospeli primeri. Za neuporedivo više građani nikada ne čuju; često ni preduzetnici to ne žele bojeći se da još veću bedu ne navuku na vrat.
(…)
Ovde je bitan još jedan momenat. Pod udar poreznika dolaze ne samo neposredno targetirane firme – o čemu je takođe u poslednje vreme bilo dosta svedočanstava – nego i njihovi poslovni partneri. Tako da se dijapazon zloupotrebe poreskih službi širi do neslućenih granica.
(…)
Sve ukupno, to izaziva veliku pravnu i ekonomsku nesigurnost. U takvim uslovima ne samo da se veliki broj ljudi povlači iz privrednog života, odustaje od investicija ili svoj kapital seli u inostranstvo, nego je najveći broj preduzetnika onemogućen da se bavi biznisom.“

(Peščanik, 19. maj 2018. godine)