Tamara Skrozza / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

NUNS: REM bez osećaja i odgovornosti za javni interes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je juče protest zbog, kako je navedeno u saopštenju, neodgovornog i nezakonitog postupanja Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koji je proteklih dana odbacio više žalbi građana protiv Televizije “Pink”.

Naime, građani su slali predstavke kada je pokrenuta akcija NUNS-a i “Crte” – “Probudimo REM”, u znak podrške novinarima “Crte” zbog višednevne kampanje televizije “Pink” koja je novinarku Tamaru Skrozzu targetirala kao “arhineprijatelja Aleksandra Vučića i u isto vreme pokušavala da diskredituje organizaciju Crta”, a sve nakon objavljivanja analize izveštavanja medija pre početka zvanične izborne kampanje u Beogradu. Kako je istakao NUNS , REM je u odgovorima na predstavke građana naveo da je “utvrđeno da ne postoji pravno-formalni osnov za pokretanje postupka zbog povrede ličnog interesa, budući da lice čiji bi interesi mogli biti povređeni nije podnelo prijavu” i da “prilikom emitovanja spornog sadržaja nije došlo do povrede opšteg interesa”. “Potpuno je neprihvatljivo to što REM u odgovorima na predstavke građana ne nudi nikakvo obrazloženje za veoma sporan zaključak da konkretnim medijskim sadržajem TV ‘Pink’ nije povređen opšti interes. NUNS smatra da su takvim postupanjem članovi Saveta REM još jednom demonstrirali političku zavisnost, bez imalo osećaja i odgovornosti za javni interes i pravo građana”, naglasio je NUNS. A direktorka “Crte” Vukosava Crnjanski ukazala je da takvim postupanjem REM nije prepoznao kršenje Ustavnih prava građana. “REM nam poručuje da objektivno i istinito informisanje građana nije javni interes. I po ko zna koji put pokazuje da ne vrši svoju funkciju zaštitnika javnog interesa”, rekla je Crnjanski. Tamara Skrozza kazala je da od REM-a “u ovakvom sastavu i u ovoj atmosferi apsolutno nije očekivala ništa drugo”.

Podsetimo, “Crta” i NUNS su 29. januara pozvali novinare i zainteresovane građane da preko sajta “Crte” upute prijavu REM-u zbog višednevne kampanje TV “Pink“. Koristeći zlonamerno montirane kadrove sa izjavama Skrozze iz emisije “24 minuta sa Zoranom Kesićem“, prilog “Pinka” je ovu novinarku predstavio kao otvorenog neprijatelja predsednika Vučića. Nakon akcije NUNS-a i “Crte” na adresu REM-a pristiglo je više od 300 prijava.