Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Poverenik zabranio “neustavan” postupak Ministarstva odbrane

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić doneo je rešenje kojim se Ministarstvu odbrane zabranjuje obrada podataka o ličnosti sadržanih u privremeno oduzetim privatnim telefonima bez sudskog naloga.

Poverenik je ranije upozorio na nepravilnosti u obradi podataka povodom izjave koju, na osnovu naređenja ministra odbrane, potpisuju zaposleni u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane. Od Ministarstva je zatraženo da dostavi i odgovore na postavljena pitanja i da dostavi svu relevantnu dokumentaciju, što je Ministarstvo propustilo da učini, navodi poverenik u saopštenju. Imajući u vidu odredbe Ustava Srbije, koje garantuju nepovredivost tajnosti pisma i drugih sredstava komuniciranja i predviđaju da je odstupanje dozvoljeno isključivo na osnovu odluke suda, pristanak sadržan u izjavi, istakao je poverenik, ne može da predstavlja valjan pravni osnov za obradu podataka, pa je, s obzirom da predstavlja rizik za povredu prava velikog broja ljudi, obradu podataka na osnovu njega nužno zabraniti. Kako je naglasio Šabić, pristanak za obradu podataka o ličnosti “mora predstavljati slobodno datu, neuslovljenu i nedvosmislenu izjavu volje lica, koje je na adekvatan način i blagovremeno informisano o svim aspektima obrade njegovih podataka, i koje ne sme trpeti nikakve posledice u slučaju uskraćivanja ili opoziva pristanka, što ovde očigledno nije slučaj”.

A povodom rešenja poverenika juče se oglasilo Ministarstvo odbrane, navodeći da “duboko žali što je poverenik još jednom o svojoj odluci najpre obavestio medije, pa tek onda Ministarstvo”. “Posebno nam je žao što je Poverenik svesno zanemario činjenicu da niko ne traži uvid u privatne mobilne telefone, a sasvim je nerazumljivo i zašto nam je zabranio delovanje koje inače i ne možemo da preduzimamo bez naloga tužilaštva ili suda, a u skladu sa zakonom. Tako je mogao da nam zabrani i da izdajemo vozačke dozvole, što niti možemo niti hoćemo da činimo”, navodi se u saopštenju Ministarstva. Takođe, dodaje se da je nerazumljiva poverenikova tvrdnja da nije dobio odgovor od Ministarstva, “iako mu je nadležni organ uputio pisani odgovor i pozvao ga da u prostorijama Ministarstva ostvari uvid u naređenje ministra, čiji je inače jedini cilj zaštita tajnih podataka”. ”Poverenik je našao vremena da se obrati medijima, ali nije našao vremena da na naš poziv dođe u Ministarstvo odbrane. Žao nam je što Poverenik ne može da se uzdrži od političkih ocena i što ne može da se ponaša kao nepristrasan organ”, saopštilo je Ministarstvo.