Foto: Pixabay.com

NUNS: Pad medijskih sloboda u Srbiji već duže vreme

Novinari i medijski eksperti u Srbiji saglasni su u oceni da je sloboda medija na niskom nivou i da je već duže vreme pad medijskih sloboda, što potvrđuju razni međunarodni izveštaji.

To su juče na skupu u Beogradu rekli predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Govoreći o nalazima izveštaja Regionalne platforme Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbednosti novinara pravna savetnica NUNS-a Marija Vukasović kazala je da je najveći problem to što postoji znatna kontrola medija i što oni rade pod velikim pritiskom. “Ustanovljeno je da Regulatorno telo za elektronske medije ne koristi zakonom predviđene mogućnosti”, kazala je Vukasović i dodala da je REM zatvoren i netransparentan i da nije vršio monitoring predsedničkih izbora u 2017. godini, već da su postupali po prijavama građana i da su umesto njih posao radile NVO. Navela je da je u praksi problematično sufinansiranje projekata u medijima i da nema evaluacije projekata po njihovom završetku. Vukasović je naglasila da je  položaj novinara u redakcijama često loš, da rade bez ugovora o radu, da su honorarno angažovani za mali novac. “Vrše se pritisci na javne servise. Visoki državni funkcioneri ih prozivaju u medijima, napadaju, karakterišu kao neprijatelje države i izdajnike. Uglavnom privatni mediji nemaju odvojenu redakciju od vlasnika medija. Jedan od najvećih problema je autocenzura, a kao i prethodne godine kao glavni razlog za to novinari su navodili strah od gubitka posla”, kazala je Marija Vukasović. Istakla je da od 1.septembra 2016. do 31. avgusta 2017. zabeleženo 40 incidenata, da se smanjuje broj fizičkih napada na novinare, ali da su u porastu pretnje preko interneta. “Retko kada neko iz vrha vlasti osudi napade na novinare i kada to rade, čine to selektivno. Sporo se sprovode istrage o novinarima, mnoge su u predistražnom postupku”, navela je Vukasović, podsećajući na tri nerešena ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića.

A predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da se strašni napadi i ubistva novinara u Srbiji neće dogoditi. “Slušao sam druge da će se u Srbiji dogoditi strašni napadi i ubistva i sve ostalo, ali su se oni desili u skorije vreme u Slovačkoj, na Malti, u Crnoj Gori. Za sada se nisu dogodili u Srbiji. Da li ste čuli da su se neki od ovih slučajeva dogodili u Srbiji? Ne, niste i neće se dogoditi“, rekao je Vučić. Kazao je da je “apsolutno siguran da nešto moramo da uradimo”, jer je, kako je istakao, “jedan deo naših medija i građanskog društva iz nekog razloga nezadovoljan”. “Ja sam spreman da ih saslušam i da vidim šta možemo da uradimo kako bismo prešli preko različitih mišljenja i da vidimo šta možemo da uradimo kako bismo seli zajedno i pronašli najbolja rešenja za sve. Ali, molim vas, kupite sutrašnje novine i kažite mi da li je iko sem mene više izložen napadima“, poručio je Vučić u razgovoru za “Euronews”.