Samit u Sofiji / Foto: FoNet/Evropska komisija

Sofijska deklaracija: EU pojačava angažman na Zapadnom Balkanu

Evropska unija obećala da će se jače angažovati na Zapadnom Balkanu i još jednom jasno potvrdila podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana – glavna je poruka Samita EU-Zapadni Balkan, a detalji su definisani juče usvojenom Sofijskom deklaracijom.

“EU je odlučna da pojača i intenzivira svoje angažovanje na svim nivoima radi pružanja podrške političkim, ekonomskim i društvenim transformacijama u regionu”, navodi se u Deklaraciji, usvojenoj na skupu lidera EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, prvom te vrste u poslednjih 15 godina. Kako ističe Radio Slobodna Evropa, kao glavni prioriteti na kojima bi zajednički trebalo da rade i EU i Zapadni Balkan, a i sve zemlje regiona pojedinačno navedeni su: jačanje podrške vladavini prava i dobrom upravljanju, jačanje angažovanja u pogledu bezbednosti i migracija, podrška socio-ekonomskom razvoju i stavljanje posebnog akcenta na mlade, jačanje transportnog i energetskog povezivanja, digitalna agenda za Zapadni Balkan i podrška izmirenju i dobrosusedskim odnosima. Sofijskom deklaracijom najavljen je samit EU – Zapadni Balkan tokom predsedavanja Hrvatske 2020. godine, a nezvanično, najverovatnije će ovakvi susreti postati redovni i biti sastav zvanične evropske agende. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker najavio je novi paket mera koje bi trebalo da povećaju povezanost unutar Zapadnog Balkana i veze regiona s EU. ”Nove mere bi trebalo da podrže sprovođenje Sofijske deklaracije u kojoj se navodi da zemlje Zapadnog Balkana treba da nastave da sprovode reforme u vladavini prava, da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da poštuju ljudska prava manjina”, saopštila je EU. Ističe se da će EU obezbediti donacije za dodatnih 11 prioritetnih transportnih projekata sa 190 miliona evra koji mogu biti povećani do milijardu evra zajmovima međunarodnih finansijskih institucija.

A predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je nakon Samita kako “nema drugog puta osim sporazuma o pomirenju i dobrosusedskim odnosima”, dodajući da “dokle god nemamo takav sporazum mi ćemo ometati jedni druge”. “I naravno, ona zemlja koja odbija dijalog i pregovore ostaće izolovana”, kazao je Tači, navodeći kako ima poverenja u napore visoke predstavnice EU Federike Mogerini i “podršku koju će ona imati od zemalja EU i SAD”.”Upravo sam razgovarao sa kancelarkom Merkel, takođe sa predsednikom Makronom i u prisustvu srpskog predsednika Vučića i premijera Borisova. Nije se razgovaralo o konkretnim vremenskim rokovima, ali se ima na umu period od šest do devet meseci”, kazao je Tači. Međutim, kako se ističe, predsednik Vučić nije optimista da će do sporazuma doći u roku koji je spomenuo Tači. “Da li će do rešenja doći? Nadam se. Nisam preveliki optimista. Daću sve od sebe i uložiti mnogo napora da do toga dođe”, izjavio je Vučić na kraju samita u Sofiji.