Stevan Dojčinović / Foto: FoNet/Medija centar Beograd

Zaštitnik: BIA ima tri nedelje da se izjasni o Dojčinovićevom slučaju

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) dobila je rok od 21 dan da službi Zaštitnika građana dostavi izjašnjenje na pritužbe koje je na njen rad uložio urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.

Kako piše KRIK, Dojčinović je pritužbu podneo u avgustu 2016, nakon što je saznao da su podaci koje je sakupila obaveštajna agencija dostavljeni tabloidu „Informer“ koji ih je koristio u kampanji vođenoj protiv KRIK-a. Iz kancelarije Zaštitnika građana rečeno je da je urgencija obaveštajnoj agenciji poslata jer od pokretanja postupka u avgustu 2016. nije bilo izjašnjenja u vezi sa ovim slučajem. U dopisu koji je poslat KRIK-u navodi se da je služba Zaštitnika građana ovim povodom održala i sastanak u prostorijama BIA-e u septembru 2016. godine. Predstavnici Agencije tada su zatražili dodatni rok za dostavljanje izjašnjenja na pritužbe koje je Dojčinović izneo na njihov rad, navodi KRIK. BIA se, međutim, ni nakon više od godinu i po dana nije izjasnila.

Podseća se da je Dojčinović pritužbu na rad BIA uložio nakon što je tokom KRIK-ovog istraživanja imovine tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića u martu 2016. „Informer“ objavio niz podataka iz Dojčinovićevog profesionalnog i privatnog života, a za koje je saznao da su dostavljeni iz obaveštajne agencije. Navodi se da su se u „Informeru“ mogli pročitati detalji razgovora koje su telefonom vodili novinari KRIK-a, videti fotografija načinjena skrivenom kamerom, a objavljen je i radni naslov teksta koji je tek pripreman. Članovi redakcije su u tom periodu primećivali i da ih nepoznate osobe prate. Ističe se da je Vučić tada izjavio da Dojčinović nije praćen „kao novinar“. Dodaje se da je, osim ovih informacija, „Informer“ objavio i niz uvreda i laži na račun Dojčinovića i KRIK-a, zbog čega je urednik KRIK-a tužio ovaj list i njegovog urednika Dragana Vučićevića. Suđenje je u toku pred Višim sudom u Beogradu. Advokati „Informera“ su, napominje KRIK, u odgovoru na tužbu naveli da potvrdu informacija koje su objavili sud zatraži od BIA.