Ministar Vukosavljević / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“UNS obmanjuje, sa ministarstvom ništa nije dogovoreno”

Neistinita je tvrdnja Udruženja novinara Srbije (UNS) da je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević prihvatio “zajednički predlog o povratku članova ovih udruženja u komisije”, koji su mu izneli predstavnici UNS-a, Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Asocijacije medija.

To su juče saopštili NUNS, NDNV, ANEM, Asocijacija medija i Asocijacija nezavisnih lokalnih medija “Lokal pres”, napominjući da je istina da Ministarstvo kulture i informisanja nije prihvatilo nijedan od dva predloga. “Neistinita je tvrdnja UNS-a da su NUNS i Asocijacija medija ‘odbili dogovor’ s Ministarstvom ‘napravljen na osnovu strategije koju su predstavnici udruženja prethodno dogovorili’. Istina je da su na taj ‘dogovor’ pristali jedino predstavnici UNS-a. Neistinita je tvrdnja UNS-a da su NUNS i Asocijacija medija bilo šta od dogovorenog – ‘pogazili’. Istina je da je, daleko pre ‘spornog’ sastanka u Ministarstvu, gde je promovisana ‘strategija koju su predstavnici udruženja prethodno dogovorili’, UNS svoju strategiju prezentovao državnom sekretaru za informisanje Saši Gajoviću i tako sebi obezbedio pet mesta u komisijama”, navodi se u saopštenju. Naglašava se da UNS-ovo “oblačenje istine, po svom nahođenju, daje iskrivljenu sliku koja precizno odražava stanje u medijskoj zajednici Srbije: podelu na paradržavna medijska udruženja i nezavisne medijske organizacije”. “Nikakav, dakle, dogovor sa Ministarstvom nije postignut, sem u glavama predstavnika UNS-a, koji u pamfletu od saopštenja obmanjuju i medijsku zajednicu i javnost”, navode ova udruženja.

S druge strane, UNS je saopštio da “nečasno ponašanje” rukovodstava NUNS-a, NDNV-a i AM u poslednjim pregovorima oko učešća u komisijama za sufinansiranje medijskih projekata “zahteva da se novinarskoj zajednici, a posebno članstvu ovih organizacija, predoče sve manipulacije NUNS-a, NDNV-a i AM koje su kulminirale još jednim kršenjem postignutog dogovora, a isključivo na štetu novinara Srbije”. UNS napominje da je prinuđen da ubuduće “sa ovim udruženjima eventualne dogovore i sporazume sklapa isključivo u pisanoj formi, sa njihovim predstavnicima koji za to imaju mandat”.