Viktor Orban / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Fondacija za otvoreno društvo seli se iz Budimpešte u Berlin

Fondacija za otvoreno društvo odlučila je da usled “represivne političke i pravne atmosfere” u Mađarskoj, premesti svoje međunarodne kancelarije i osoblje iz Budimpešte u Berlin.

Odluka o preseljenju doneta je zbog toga što mađarska vlada priprema paket zakona nazvanih “Stop Sorosu”, kojim se uvode restrikcije za nevladine organizacije, navodi se u saopštenju Fondacije. “Vlada Mađarske omalovažava i pogrešno predstavlja naš rad i suzbija civilno društvo zarad političkih poena, koristeći taktiku bez presedana u istoriji EU”, istakao je predsednik Fondacije Patrik Gaspar. Podsetimo, partija Fides, mađarskog premijera Viktora Orbana, najavljuje da će ispuniti obećanje iz kampanje, a to je razbijanje organizacija koje promovišu prava migranata. Zato se očekuje da će ubrzo biti usvojeni novi zakoni koji će omogućiti ministru unutrašnjih poslova da zabrani NVO koje podržavaju migrante i koje predstavljaju “rizik za nacionalnu bezbednost”. Takođe, omogućiće oporezivanje od 25 odsto na strane donacije za NVO koje podržavaju migracije u Mađarskoj. Tokom Orbanove predizborne kampanje bilbordi širom zemlje bili su puni osuda Sorosa i njegove podrške otvorenom društvu. Na njima je pisalo “Ne dozvolite da se Soros poslednji smeje”. U Fondaciji za otvoreno društvo to tumače kao “prizivanje antisemitizma iz perioda Drugog svetskog rata”. Kako piše “Dojče vele”, tu fondaciju ne kritikuju samo moćni ljudi u Mađarskoj, već i konzervativni krugovi u Nemačkoj. “Kaže se, na primer, da Soros sa nevladinim organizacijama može da ‘utiče na vlade koje mu se ne sviđaju’ i da uz pomoć globalno umreženih finansijskih tokova inicira levičarske pokreta otpora. Nekim konzervativcima se ne dopada ni to što Soroseve fondacije podržavaju homoseksualce i muslimanke”, navodi DW.

Podsetimo, kada je prošlog meseca Fondacija za otvoreno društvo saopštila da preispituje odluku da li će ostati u Mađarskoj, mađarski premijer je izjavio da zbog toga “neće plakati”. Inače, Orban, koji je nekada bio stipendista Soroseve fondacije, isticao je da američki milijarder mađarskog porekla koristi “predatorske nevladine organizacije” kako bi preplavio Evropu migrantima i stvorio “transnacionalno carstvo”. Orban smatra da su migracije “dobar biznis” za Sorosa, ali da bi bio još i bolji da Mađarska “nije digla galamu u vezi s tim”. Nazvao je Sorosa “špekulantom na čelu velike mafijaške mreže koja predstavlja pretnju miru u Evropi”.