Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

Senatski odbor: Rusija pomagala Trampu tokom kampanje

Odbor za obaveštajne poslove američkog Senata saopštio je da je saglasan sa procenom obaveštajnih agencija da se Rusija mešala u predsedničke izbore 2016. godine da bi pomogla Donaldu Trampu, a nanela štetu kandidaturi Hilari Klinton.

Predsedavajući odbora, republikanski senator Ričard Bur, saopštio je juče da je njegovo osoblje 14 meseci “razmatralo izvore, metode i analitički rad, i da nema razloga da se osporavaju zaključci obaveštajne zajednice”, prenosi “Glas Amerike”. Vodeći demokrata u odboru, senator Mark Vorner, pozdravio je rad obaveštajne zajednice i poručio da su “ruska nastojanja bila sveobuhvatna i sofisticirana i da ih je naložio Vladimir Putin da bi pomogao Trampu, a naneo štetu Hilari Klinton”. Saopštenje senatskog odbora u suprotnosti je sa nalazima obaveštajnog odbora Predstavničkog doma, koji je prošlog meseca saopštio da obaveštajne agencije “nisu koristile odgovarajuće analitičke metode” u proceni namera ruskog predsednika Putina. Članovi tog odbora saopštili su da su saglasni da je Putin želeo da nanese štetu Hilari Klinton, ali da to ne znači da je želeo da pomogne Trampu. Lideri senatskog odbora su posle pretresa sa bivšim obaveštajnim zvaničnicima, koji je bio zatvoren za javnost, saopštili da nastavljaju istragu ruskog mešanja u američke izbore. Rusija je, inače, više puta demantovala te optužbe.

Podsetimo, administracija predsednika SAD uvela je u martu sankcije protiv 19 ruskih državljana zbog njihovog navodnog mešanja u predsedničke izbore u SAD, a među njima je i 13 osoba protiv kojih je optužnicu podigao specijalni savetnik Robert Muler u okviru istrage o umešanosti Rusije. “Nisam nikada rekao da se Rusija nije mešala. Rekao sam da je to možda Rusija ili Kina ili neka treća zemlja ili grupa, a možda je to neki genije od 180 kilograma koji se iz svog kreveta igrao kompjuterom. Laž je da je moj tim tokom kampanije bio saučesnik s Rusijom. Moj tim to nije nikada bio”, kazao je Donald Tramp.