Debata na Fakultetu političkih nauka / Foto: Crta

“REM ne vrši svoju ulogu, građani da utiču na kvalitet medijskog sadržaja”

Građani koji žele da podnesu prijave na kvalitet medijskog sadržaja u elektronskim medijima mogu, od juče, za to da koriste unapređenu verziju digitalne platforme www.publika.rs.

Platforma koja omogućava da komentari i primedbe građana jednostavnije i transparentnije budu prosleđeni Regulatornom telu za elektronske medije (REM), rezultat je rada organizacije “Zaječarska inicijativa”, uz podršku Fonda za otvoreno društvo. Na predstavljanju platforme, tokom debate “Uticaj publike na medijski sadržaj – učešće građana u nadzoru elektronskih medija”, juče na Fakultetu političkih nauka, Danko Nikolić, izvršni direktor  “Zaječarske inicijative”, naglasio je da je “Publika” nastala kao potreba da se premoste bitni nedostaci koji postoje na sekciji za podnošenje prijava građana na sajtu REM-a. “Sve prijave koje građani pošalju putem naše platforme vidljive su i dostupne javnosti, korisnici ne moraju da se registruju, a popunjavanje prijave je automatizovano i podnosioci ne moraju da brinu da li će nešto izostaviti”, rekao je Nikolić, dodajući da je platforma prvobitno lansirana 2015, a sada je razvijena verzija koja olakšava mogućnost slanja prijava.

Učesnici debate, Aleksandra Krstić, docentkinja FPN, Maja Divac, TV novinarka i autorka publikacije „Građani i javni medijski servis – modeli građanskog nadzora javnog medijskog servisa“ , Gordana Suša, predstavnica NUNS i bivša članica Saveta REM, i Raša Nedeljkov, programski direktor “Crte”, složili su se da REM ne vrši ulogu koju treba da ima u društvu i da, koristeći svoja ovlašćenja, reguliše ponašanje emitera i vodi računa o interesu javnosti. Divac je istakla da je u poslednjih nekoliko godina REM, praktično, unazadio svoj rad, a Raša Nedeljkov da smo kao društvo izgubili šansu da ovo telo postane kontrolno telo u medijskoj sferi. „Za izbore 2016. REM je pratio medijsko izveštavanje i napravio izveštaj, ali ga nije objavio. Sledeće godine, za predsedničke izbore 2017. rekli su, otprilike, da nemaju kapaciteta da prate medije, ali da će reagovati po prijavama građana. A ove godine za lokalne izbore nisu uradili ništa“, napomenuo je Nedeljkov. Gordana Suša je istakla da je u vreme njenog mandata REM iskoristio neka svoja ovlašćenja, pa je doneta odluka da se rijaliti program emituje sa dva minuta zakašnjenja, kako bi ostala mogućnost za rediteljsku intervenciju zbog pojave neprikladnog sadržaja.