Protest u Kraljevu / Foto: Print screen N1

Protest u Kraljevu, zatražena smena gradske vlasti

Na protestu protiv gradske vlasti nekoliko stotina građana Kraljeva sinoć je zatražilo da kompletno rukovodstvo izvršne vlasti u tom gradu podnese ostavke.

Inicijalna kapisla za organizovanje skupa, kako ističe N1, bio je konkurs za sufinansiranje javnog informisanja. Prema mišljenju opozicije koja je organizovala skup, najveća sredstava su dobili mediji bliski SNS. Protest je organizovalo 13 opozicionih stranaka, a njima su se pridružili i radnici propalih firmi – Fabrike vagona, “Magrohroma” i “Autotransporta”, koji su ostali uskraćeni za plate. Sa skupa je poručeno da su sredstva na konkursima za sportska i druga udruženja dobijana na osnovu rodbinskih i partijskih veza, a da je kap koja je prelila čašu konkurs za sufinansiranje javnog informisanja. “Poslednje što je uradila gradska vlast bila je raspodela sredstava medijima koji su bliski SNS. Oni su dobili osam miliona dinara, dok su, na primer, tri televizije dobile ukupno 200.000 dinara“, kazao je Ivan Matović iz Udruženja starosedelaca Kraljeva. Narodni poslanik Dragan Vesović iz Dveri rekao je da slobodna reč u Kraljevu mora da ostane živa. “Vlast je ovakvom podelom sredstava medijima, učinila sve da slobodne medije ugasi. Ovim skupom želeli smo da pokažemo da u Kraljevu ima onih kojih se sa tom podelom ne slažu”, rekao je Vesović. Predstavnici opozicije istakli su da neće dozvoliti da im se zabrani sloboda govora i zatražili smenu gradonačelnika Kraljeva, načelnika Raškog okruga i članova Gradskog veća u Kraljevu.

Prethodno, Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da smatra da su “najavljeni protesti dela opozicije u Kraljevu, zbog toga što je medijskoj kući ‘RTV Kraljevo i Ibarske novosti’ na konkursu u ovom gradu od 14.250.000 za tri projekta pripalo 6.868.000 dinara, pritisak na medije i novinare ove medijske kuće”.