Varšava / Foto: Pixabay.com

“EU se sa članicama neće cenjkati oko nezavisnosti pravosuđa”

Povodom spora sa Poljskom oko reforme pravosuđa, potpredsednik Evropske komisije (EK) Frans Timermans upozorio je da se EU “ne cenjka i ne pregovara sa članicama o tako temeljnoj vrednosti kao što su nezavisni sudovi”.

“Predstavili smo naše preporuke i one su jasne. Sada očekujemo od poljskih vlasti da se sa njima usklade. O nezavisnosti pravosuđa se ne pregovara. Sudovi ili jesu nezavisni ili nisu”, kazao je Timermans poljskoj privatnoj televiziji TVN24. Prethodno, na sastanku ministara za evropske poslove zemalja članica EU u Briselu izjavio je da je Poljska postigla napredak u dijalogu sa EK kako da se reši spor oko nezavisnosti poljskog pravosuđa, ali nedovoljan i da konzervativna vlada u Varšavi ima rok do 26. juna da ispuni preporuke. Iako su i lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski i premijer Mateuš Moravjecki najavljivali proletos da usvojena korekcija pravosudne reforme, kao ustupak preporukama EK, može da reši spor, Timermans je rekao da je prerano da se govori o odustajanju od “nuklearne opcije”, člana 7. Lisabonskog sporazuma i od sankcija Poljskoj. Šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič najavio je nove manje ustupke po preporukama EK u želji da se odnosi Varšave i Brisela normalizuju, a da Poljska izbegne eventualne finansijske sankcije u novom budžetu, jer se planira da sredstva iz fondova budu vezana i za valjanu pravnu državu članica EU. Čaputovič je upozorio da su za sada dalje izmene reforme pravosuđa moguće, ali da ako EK i to oceni kao nedovoljno, Poljska će diplomatskom ofanzivom nastojati da ubedi zemlje članice da je podrže u sporu sa EK.

Inače, spor Varšave i Brisela oko kontroverznih reformi traje od dolaska poljskih konzervativaca na vlast pre dve i po godine. Poljskoj se zamera podržavljenje javnih medija, zatim čistka u državnoj upravi, a na kraju i reforma koja je ugrozila nezavisnost pravosuđa.