Tanja Fajon / Foto: FoNet/Srpska lista

Fajon: Ceo Balkan se suočava s problemom medijskih sloboda

Sve države Balkana suočene su sa problemom medijskih sloboda i ja na to neprestano upozoravam, kazala je poslanica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“U ovogodišnjem izveštaju o slobodi medija u svetu, koji svake godine pripreme ‘Reporteri bez granica’, ponovo su istaknuti glavni izazovi. To su intenzivni pritisci vlasti, napadi i pokušaji ubistva onih koji izveštavaju o kriminalu, švercu i prljavim poslovima, kao i odsustvo kazni za počinioce. Kada tome dodamo i ekonomske probleme medijskih kuća, povećanu samocenzuru novinara, stalni strah za ličnu bezbednost, onda vidimo koliko je teško”, istakla je Fajon. Prema njenim rečima, prošlonedeljni napad na novinarku Oliveru Lakić u Podgorici samo pokazuje u kakvim uslovima rade novinari u Crnoj Gori koji istražuju organizovani kriminal i korupciju.  “Praktično je nemoguće obavljati posao novinara u Crnoj Gori onako kako bi taj posao trebalo da se obavlja”, rekla je Fajon.

Napomenula je da EU ima jasne kriterijume koji se tiču vladavine prava i takav čin svakako neće ostati neprimećen. “Mislim da bi država sama, zbog svojih državljana i sopstvenog napretka, morala da teži ka tome da novinarima obezbedi osnovne uslove za rad i klimu koja omogućava slobodno izražavanje”, istakla je poslanica Evropskog parlamenta.