Vladimir Putin / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Putin vozio kamion i otvorio most koji spaja Rusiju i Krim

Ruski predsednik Vladimir Putin prevezao je kamion preko mosta koji povezuje jug Rusije i poluostrvo Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Most dugačak 19 kilometara, koji je koštao 3,6 milijardi dolara, predstavlja Putinov projekat koji bi trebalo da pokaže da je Krim zauvek deo Rusije. Saobraćajne veze s Krimom su se pogoršale, pošto su prekinute železničke linije preko ukrajinske teritorije, dok su vojske i Rusije i Ukrajine postavile kontrolne punktove. Putin je ušao u narandžasti kamion zajedno s dva inženjera i prevezao ga preko mosta, predvodeći desetine kamiona. Pošto je konvoj prešao most, ruski predsednik zvanično je otvorio most na kojem je radilo skoro 10.000 ljudi kako bi građevina bila završena šest meseci ranije od predviđenog roka. Krimski most je sa 19 kilometara najduži most u Rusiji i Evropi.

Rusija je anektirala Krim u martu 2014. posle na brzinu organizovanog referendum, a Evropska unija i SAD zbog tog poteza uvele su sankcije Rusiji. EU je juče saopštila da most između Krima i Rusije predstavlja “još jedno kršenje suvereniteta” Ukrajine. Neimenovana portparolka EU izjavila je da je Rusija izgradila most bez odobrenja Ukrajine i da to predstavlja “još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”. Prema njenim rečima, EU i dalje osuđuje “nezakonito pripajanje Krima” Rusiji i nikada neće prihvatiti “to kršenje međunarodnog prava”.