Jerusalim / Foto: Pixabay.com

Otvorena ambasada SAD u Jerusalimu, desetine mrtvih u sukobima

SAD su juče zvanično otvorile ambasadu u Jerusalimu, koja je premeštena iz Tel Aviva, a u sukobima kod granične ograde Izraela sa Pojasom Gaze izraelske snage ubile su pedeset dvoje, a ranile više od 2.400 Palestinaca.

Nekoliko sati pre ceremonije otvaranja ambasade hiljade Palestinaca protestovalo je na više punktova oko granice Gaze i Izraela, a izraelske snage pucale su preko granične ograde u skladu sa stavom da će po svaku cenu sprečiti eventualni proboj granice, prenosi AP. Bio je to dan sa najviše žrtava od početka serije protesta “Veliki marš povratka” koji traju šest nedelja duž granične ograde, kao i najžešći sukob od rata u Gazi 2014. Zvaničnik Hamasa Ismail Radvan rekao je da će oni “nastaviti tim putem dok prava palestinskog naroda ne budu ostvarena”. Portparol palestinske vlade Jusuf al-Mahmud zatražio je od međunarodne zajednice “hitnu intervenciju radi zaustavljanja užasnog masakra u Gazi”, dok je izraelski premijer Benjamin Netanjahu obrazložio akcije vojske kao “samoodbranu” od Hamasa koji vlada u Gazi. Na zahtev Kuvajta, nestalnog člana Saveta bezbednosti UN, danas će biti održan hitan sastanak tog tela o stanju na Bliskom istoku. Komitet UN za ukidanje rasne diskriminacije apelovao je juče na Izrael da odmah obustavi “nesrazmernu” upotrebu sile protiv palestinskih demonstranata. Turska je saopštila da povlači svoje ambasadore iz Vašingtona i Tel Aviva, a proglasila je i tri dana žalosti zbog ubistava Palestinaca. Odluku SAD da premesti ambasadu u Jerusalim, osim Palestinaca, kritikovale su i gotovo sve zemlje regije, uključujući Iran, Egipat i Tursku, kao i Rusiju.Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je da su SAD odlukom o preseljenju ambasade u Jerusalim izgubile ulogu posrednika na Bliskom istoku.

A ceremoniji otvaranja ambasade u Jerusalimu prisustvovali su izraelski lideri i američka delegacija u kojoj je bila i ćerka američkog predsednika Donalda Trampa, Ivanka i njen suprug Džared Kušner, koji je kao Trampov savetnik za Bliski istok izjavio da su SAD otvaranjem ambasade pokazale svetu da im se može verovati. “Kad predsednik Tramp nešto obeća, on to i ispuni. Današnji događaj demonstrira takođe i američko liderstvo. Mi podržavamo naše prijatelje i saveznike i, povrh svega, pokazali smo da SAD čine ono što je ispravno”, kazao je Kušner.  Tramp je napisao na “Tviteru” da je ovo “veliki dan za Izrael”. Podsetimo, Trampova odluka da početkom decembra prošle godine zvanično prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela izazvala je talas osuda u međunarodnoj zajednici, jedino ju je Izrael pozdravio. I Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje takva odluka. Tadašnji američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da je Tramp tim potezom poštovao “volju američkog naroda”. Prema Zakonu o Ambasadi SAD, koji je Kongres SAD usvojio 1995, vlada je pozvana da ambasadu iz Tel Aviva preseli u Jerusalim, “glavni grad Države Izrael”.