Moskva / Foto: Pixabay.com

Evropski obaveštajci tvrde da Rusija potkopava njihove demokratije

Šefovi evropskih obaveštajnih službi ocenili su da Rusija želi da potkopa njihove demokratije – dezinformacijama, kompjuterskim napadima i nekim tradicionalnijim oblicima špijunaže.

Direktori britanskih i nemačkih obaveštajnih službi i zvaničnici Evropske unije i NATO na skupu u Berlinu ukazali su na Moskvu kao glavni izvor pretnji Evropi, navodeći pokušaje manipulisanja izborima, krađu osetljivih podataka, pokušaj puča u Crnoj Gori. Istaknut je i pokušaj ubistva bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji. “Naše poštovanje ruskog naroda nas ne može i ne sme sprečiti da ukažemo da Kremlj flagrantno krši međunarodna pravila”, izjavio je šef britanske obaveštajne službe MI5 Endru Parker. Kazao je da su posle napada 4. marta na Skripalja i njegovu ćerku u Solsberiju usledili ruski pokušaji okrivljavanja drugih i da se zato pojavilo više od 30 alternativnih teorija koje šire ruske vlasti i mediji. Šef nemačke obaveštajne službe BfV Hans Georg Masen optužio je ruske vlasti za stalne kompjuterske napade, čiji je cilj krađa osetljivih podataka. Izrazio je posebnu zabrinutost zbog mogućnosti finansiranja ekstremističkih organizacija, kako bi se evropska društva podelila. A evropski komesar za bezbednost Džulijan King ocenio je da su društveni mediji ojačali sposobnost državnih institucija da šire dezinformacije. On je ukazao na moguću opasnost od sofisticiranih lažnih videa, koji se ne mogu razlikovati od autentičnih snimaka i konstatovao da je to “smrtonosno oružje masovnih dezinformacija”. “Evropska komisija sarađuje sa kompanijama Fejsbuk i Tviter, kako bi bolje obavestile svoje korisnike o tome šta gledaju i ko to plaća, kako bi se zaštitili od dezinformacija nekih organizacija ili stranih vlada”, rekao je King.

Šefovi obaveštajnih službi ukazali su i na stalnu opasnost od islamskih ekstremista i potrebu bliske saradnje u Evropi, uprkos britanskom izlasku iz EU.