Protest taksista / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Taksisti protestovali u Beogradu, nadležni “popustili”

Taksisti iz Ugovorne privredne komore (UPK) protestovali su juče u centru Beograda zbog čega je od ranog jutra do popodne bio blokiran saobraćaj na Slaviji i ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, što je stvorilo ogromne gužve u gradu.

Posle skoro osam sati blokade ulica, taksisti su primljeni na razgovor u Vladu Srbije, odakle su izašli zadovoljni i deblokirali grad. Taksisti su blokadom, kako je naveo N1, uspeli da nateraju nadležne da saslušaju njihove zahteve koji se, između ostalog, odnose na izmene Zakona o prevozu putnika, ukidanje internet aplikacije “Car: go”, kao i ograničenje broja prevoznika. Njihovim zahtevima radna grupa izašla je u susret. “Postignuti su zaključci da se predstavnici UPK i formalno uključe u rad radne grupe. Rešenjem radne grupe ministarstva njihovi predstavnici biće uključeni i u koordinaciono telo Vlade koje će pratiti realizaciju i primenu zakona u oblasti taksi delatnosti, a takođe smo se u okviru zaključaka saglasili da će buduće izmene Nacrta zakona o prevozu putnika obuhvatati i precizno definisati i sankcionisati svako nelegalno obavljanje taksi delatnosti koje se vrši putem interneta i drugih elektronskih medija”, izjavio je Saša Stojanović, pomoćnik ministra saobraćaja. Prethodno, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kazala je da taksisti nemaju pravo da blokiraju život Beograđana, dodajući da joj nije jasan razlog protesta “jer svi njihovi zahtevi postoje u izmenama i dopunama zakona“: “Dakle, oni smatraju da će doći do povećanja broja taksista – neće. Oni ne žele ’Uber’ – neće ga biti. Oni ne žele aplikaciju “Car: go” – neće je biti. Ne postoji ni jedan jedini razlog za bilo kakvu vrstu štrajka“, rekla je Mihajlović.

A kompanija “Car:go” odbacila je kao netačne navode taksista da ta firma posluje nelegalno, jer je, kako je napomenuto, registrovana u Agenciji za privredne registre, ima registrovane vozače, plaća porez i nudi transparentnu uslugu svojim korisnicima, a naglašeno je i da je inspekcija u više navrata utvrdila da se sve radi po zakonu. “Car:go” je demantovao i navode taksista da su njihovi vozači nekvalifikovani, ističući da oni moraju da polože test poznavanja grada, imaju minimum pet godina vozačkog iskustva, potvrdu o neosuđivanosti, osiguranje putnika u vozilu i vozilo koje nije starije od 10 godina.