Predsednik Vučić sa delegacijom komisije / Foto: FoNet/TV FoNet

Venecijanska komisija: Neophodan dijalog o promeni Ustava

Predstavnici Venecijanske komisije, savetodavnog tela Saveta Evrope, juče su se u Beogradu sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministarkom pravde Nelom Kuburović.

Delegacija je, kako je istaknuto, došla u Srbiju kako bi sagledala predloge ustavnih amandmana i postojeće primedbe radi pripreme godišnjeg izveštaja koji će biti predstavljen u junu. Navodi se da su predstavnici komisije ukazali da je u promeni Ustava i reformi pravosuđa neophodan dijalog i komunikacija svih relevantnih faktora. Napomenuto je da je obaveza izmene Ustava Srbije u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa jedan od najvažnijih reformskih koraka koji proizilaze iz preporuka Evropske komisije, a koji ujedno predstavljaju i najveći izazov za sprovođenje. Takođe, istaknuto je da Akcioni plan za Poglavlje 23 predviđa da ustavne izmene moraju da budu sprovedene u skladu sa najboljim rešenjima koja postoje u okviru EU. Podsetimo, Ministarstvo pravde je polovinom aprila Venecijanskoj komisiji poslalo konačnu verziju izmena Ustava u oblasti pravosuđa, a ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da će struka, koja je iznela niz primedbi na predlog, morati da prihvati predloženi tekst ukoliko na njih zeleno svetlo da komisija. Takođe, kazala je da nije čula tako glasne zamerke na nacrt amandmana, kako je to bilo u javnoj raspravi pre nego što je tekst revidiran. Međutim, predstavnici strukovnih udruženja istakli su da ostaju pri stavu da poslati tekst ima velike mane. A kako je saopšteno, predsednik Vučić je juče delegaciji Venecijanske komisije kazao da je ovdašnje pravosuđe sporo i da je Srbija spremna da prihvati njihove preporuke i primeni dobra iskustva kako bi unapredila vladavinu prava.

Planom posete predviđeno je da se delegacija komisije danas sastane i sa predstavnicima strukovnih udruženja. Društvo sudija Srbije saopštilo je da će delegaciji komisije ukazati da Nacrt ustavnih amandmana pravosuđe izlaže još većoj kontroli politike.