Protest radnika fabrike "Zastava oružje" / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Protest kragujevačkih oružara ispred Skupštine Srbije

Radnici kragujevačke fabrike “Zastava oružje” okupili su se juče ispred Doma Narodne Skupštine u Beogradu nezadovoljni zbog usvajanja Zakona o naoružanju i vojnoj opremi bez uvažavanja njihovog zahteva da se to preduzeće izuzme iz privatizacije.

Radnici su u pisarnici Skupštine predali pismo za predsednicu parlamenta Maju Gojković u kome su ukazali da se ne slažu sa novim zakonom. Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Dragan Ilić rekao je okupljenima da godinama pokušavaju da ukažu na sve pogubne posledice privatizacije, ali da niko ne reaguje. Sa skupa je poručeno i da je krajni cilj privatizacije fabrike nestanak vojne industrije i postavljeno je pitanje da li država posle 160 godina želi da ukine vojnu industriju. A rukovodstvo fabrike ocenilo je neopravdanim razloge za jučerašnji protest, u kome je, kako je navedeno, učestvovala trećina zaposlenih te fabrike. Direktor “Zastava oružja” Milojko Brzaković smatra da se to može loše odraziti na poslovanje fabrike, naglašavajući da “postoji uverenje poslovodstva da se privatizacija neće završiti loše poput nekih drugih iz prošlosti i da će država posebno voditi računa o bonitetu svakoga ko bude ulagao u fabriku, kako inostranih partnera tako i domaćih ulagača”.

Podsetimo, radnici “Zastava oružja” održali su nekoliko štrajkova upozorenja uoči ulaska u skupštinsku proceduru Predloga zakona o naoružanju i vojnoj opremi, jer ne prihvataju odredbu koja predviđa privatizaciju do 49 odsto kapitala fabrika odbrambene industrije Srbije. Taj zakon, međutim, Skupština Srbije usvojila je u sredu.