General Diković i Lazar Ristovski / Foto: FoNet/Vojska Srbije

“Ko je naredio da vojnici nedobrovoljno statiraju u filmu?”

Vojni sindikat Srbije upozorio je juče da pripadnici Vojske Srbije (VS) “nedobrovoljno” statiraju na snimanju filma o kralju Petru I Karađorđeviću u, kako se ističe, “ponižavajućim i izrabljujućim uslovima”.

Navodeći da je vojnicima obećana dnevnica od 1.100 dinara za učešće u tom filmskom projektu, sindikat je upozorio da iznajmljivanje konja koji takođe statiraju u toj produkciji košta dnevno 100 evra, dok se iznajmljivanje volova plaća 33 evra. “Korak da srpski vojnik dobije gore uslove i tretman od životinja u ovom privatnom produkcijskom projektu, opasan je presedan. Moralni, ljudski, ali i zakonski presedan. Takav odnos prirodan je sled svih mobinga, maltretiranja pod maskama i iživljavanja koje nesposobni oficiri godinama sprovode u VS”, piše u saopštenju. Sindikat je upitao ko je naredio da se ljudstvo jačine dve čete “svakodnevno sa redovnih zadataka premešta u šatore privatnih filmskih produkcija”, kao i ko je odobrio da se dnevnice za statiranje vojnicima isplate iz budžeta. Inače, produkcijska kuća “Zilion film” glumca Lazara Ristovskog snimala je proteklih dana u beogradskoj kasarni “Topčider” scene za seriju i film “Kralj Petar Prvi u slavu Srbije” uz učešće pripadnika VS.

A Forum za bezbednost i demokratiju ocenio je juče da saopštenje Ministarstva odbrane da zvanična delegacija Vojske Srbije nije položila venac na spomenik Draži Mihajloviću na Ravnoj Gori nije dovoljno, i da Ministarstvo duguje objašnjenje ko su bili ti ljudi u uniformama VS, da li su aktivni pripadnici Vojske i o kakvom je događaju reč.