Angela Merkel / Foto: Fonet/AP, Markus Schreiber

Merkel: Evropa više ne može da računa na zaštitu SAD

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da Evropa više ne može da računa na SAD da je “zaštiti” i dodala da Evropa treba da “uzme sudbinu u svoje ruke”.

“Prošlo je vreme kad smo jednostavno mogli da računamo da će SAD da nas zaštiti”, rekla je kancelarka Merkel u Ahenu u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona. Merkel i  Makron pozvali su na smirivanje tenzija na Bliskom istoku, posle napada na Golanskoj visoravni i u Siriji, a nemačka kancelarka istakla je da obe zemlje podržavaju nuklearni sporazum postignut sa Iranom 2015. i šest velikih sila – SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom.

Francuski predsednik rekao je da EU mora da spasi multilateralni svetski poredak koji su SAD dovele u pitanje. On je u intervjuu za nemačke medije “Dojče vele” (DW) i ARD izrazio žaljenje zbog odluke predsednika SAD Donalda Trampa o povlačenju sporazuma sa Iranom. “Mislim da je to greška i zato mi Evropljani moramo zajednički da ostanemo u okvirima tog sporazuma”, rekao je Makron, koji je razgovarao sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem i garantovao mu da će EU ostati u sporazumu. Makron je istakao da se ne može odbaciti kompletan sporazum samo zato što se jedna strana povukla. “Moramo da ga dopunimo i proširimo i na period posle 2025. Potreban je još jedan dodatni okvir”, rekao je Makron. Dodao je, međutim, da se uprkos neslaganju s američkom politikom po pitanju Irana, zalaže za to da se odnosi sa SAD ne shvataju samo kao kriza jer, kako je rekao, “postoje napetosti, ali i snažne veze, postoje mnogi zajednički interesi, pre svega kada je reč o bezbednosti i suzbijanju terorizma”. A kada je reč o sporu oko taksi i trgovine sa SAD, Makron je rekao da “Evropa mora po tom pitanju da bude samouverena” kao velika trgovinska sila koja ima sopstvena pravila. Na pitanje da li ga je kancelarka Merkel razočarala zato što je Nemačkoj potrebno toliko mnogo vremena za odgovor na njegove brojne predloge o reformi EU, Makron je uz osmeh i odmahivanje rukom rekao da nije razočaran. Prema njegovom mišljenju, monetarna unija evrozone neće moći trajno da opstane bez finansijske pomoći bogatih siromašnim državama.