Sednica Skupštine grada / Foto: FoNet/TV FoNet

Skupština Beograda konstituisana u burnoj atmosferi

Skupština grada Beograda konstituisana je juče izborom predsednika, zamenika predsednika, sekretara, zamenika sekretara i verifikovanjem odborničkih mandata.

Za predsednika Skupštine Beograda ponovo je izabran Nikola Nikodijević, za njegovu zamenicu Andrea Radulović, za sekretarku Biljana Živković, dok je za zamenicu sekretara izabrana Vukica Lončar. Glasanju nisu prisustvovali odbornici Saveza za Srbiju koji su ranije napustili sednicu pošto šef te odborničke grupe Dragan Đilas nije dobio pravo na repliku da odgovori na optužbe odbornika vladajuće većine. “Napustili smo sednicu jer ovo što se dešava nema nikakve veze sa parlamentarnim govorom. Sve se svodi samo na vređenje i izmišljanje”, rekao je Đilas. On je kazao da će se dogovoriti o tome kako će nastupati na narednoj sednici, kada bi Skupština grada trebalo da izabere gradonačelnika. Inače, odborničku grupu Savez za Srbiju čine odbornici koje je predložio Đilas, Levica Srbije i Narodna stranka. Na početku sednice Đilas je kazao da bi na dnevni red trebalo staviti objašnjenje o novcu koji je Republika uoči gradskih izbora u Beogradu prebacila Gradskom centru za socijalni rad. Gradski menadžer Goran Vesić optužio je Đilasa da je njegov nastup pokušaj zloupotrebe i da je konstitutivna sednica posvećena samo tom pitanju, kao i da se mora raditi po poslovniku. Vesić je kazao da bi Skupština Beograda trebalo da raspravlja o tome kako se Đilas obogatio dok je bio gradonačelnik i da će o tome biti napravljen anketni odbor. A odbornik SNS Aleksandar Mirković kazao je da je “šokiran i duboko iznenađen” time što ga je, kako je rekao, dok je stojao za govornicom u Skupštini, Đilas gurnuo. Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević za TV “Prva” izjavio je da će Beograd dobiti novog gradonačelnika u zakonskom roku od 30 dana od dana konstituisanja gradske skupštine.

Inače, pre početka sednice, ispred gradskog parlamenta okupili su se, kako su se predstavili, antifašisti, koji su nosili transparente protiv Đilasa. “Nevladina organizacija je u pitanju, preko Fejsbuka imamo grupu i tako smo došli”, kazao je  jedan od okupljenih za N1. Na pitanje koja je NVO u pitanju, kratko je odgovorio: “Ne znam.”