Angela Merkel / Foto: Fonet/AP, Markus Schreiber

Merkel: Želimo ceo Balkan u EU, ali treba ispuniti uslove

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se Nemačka zalaže za evropsku perspektivu BiH i svih zemalja Zapadnog Balkana, ali je ponovila da se moraju ispuniti uslovi Evropske unije.

Ona je uoči sastanka s članovima Predsedništva BiH u Berlinu kazala, kako su preneli mediji u BiH, da će se razgovarati o reformskim procesima u BiH i njenom približavanju EU, a posebno o izazovima pred oktobarske izbore, o izmenama Izbornog zakona BiH i pomirenju u celom regionu. Predsedavajući Presedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio je nemačkoj kancelarki na iznenadnom pozivu i dodao da je “Nemačka uvek bila veliki prijatelj BiH”.

Merkel se juče susrela i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Pred taj susret izjavila  je da je dijalog Beograda i Prištine jedan od najvažnijih zadataka Kosova i zatražila od prištinskih vlasti da realizuju postignute sporazume, posebno one o Zajednici srpskih opština i energetici. Kako prenose prištinski mediji, ona je dodala da će Nemačka podržati evropski put Kosova, ali su, navela je, za to potrebni rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i smanjenje velikog broja nezaposlenih. Merkel je kazala da Nemačka “ostaje snažan saveznik Kosova” i ocenila da dijalog sa Srbijom nije obična tema. Kasnije na zajedničkoj konferenciji sa Tačijem naglasila je da su “odnosi Kosova i Srbije glavno pitanje na evropskom putu dve zemlje”, ističući da to nije laka tema, ali da je bilo pomaka po tom pitanju. Kazala je da će o odnosima Kosova i Srbije biti reči i na Samitu u Sofiji 17. maja.