Podgorica / Foto: Pixabay.com

Protest u Podgorici zbog napada na novinarku

Zbog ranjavanja novinarke podgoričkih “Vijesti” Olivere Lakić, juče se ispred zgrade Vlade u Podgorici okupilo nekoliko stotina ljudi koji su izrazili protest zbog tog napada, čiji počinioci za sada nisu poznati.

Među okupljenima bili su novinari iz gotovo svih redakcija u Crnoj Gori, aktivisti nevladinog sektora, predstavnici međunarodnih organizacija i političari, a u Podgoricu je ovim povodom stigao i šef OEBS-ove kancelarije za slobodu medija Arlem Dezir, koji je osudio napad na novinarku. Direktor “Vijesti” Željko Ivanović rekao je da se Olivera Lakić, kojoj je u utorak uveče pucano u nogu ispred zgrade u kojoj živi, oseća dobro, i da je “ne iznenađuje to što joj se desilo”, imajući u vidu ranije napade. “Izražavam žaljenje zbog ambijenta u kome funkcionišemo… Posle svega što se izdešavalo nismo optimisti da će se do kraja razrešiti ovaj napad, jer je za prethodni napad na nju stvarana lažna slika od strane institucija da je on rešen… Tada se nije otišlo korak dalje da se vidi ko su nalogodavci”, kazao je Ivanović. On je rekao da se napad na Oliveru Lakić ne bi ponovio da je prethodni slučaj do kraja rasvetljen, a “nalogodavci izvedeni pred lice pravde”. Inače, Lakić je napadnuta pre šest godina ispred svoga strana u Podgorici, posle serije tekstova o nelegalnoj fabrici duvana u Mojkovcu. Uhapšeni su i osuđeni napadači, ali nikada nije otkriven nalogodavac. Novinarka je više od dve godine imala policijsku zaštitu.

Napadnutu novinarku u bolnici su posetili šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav i otpravnica poslova američke ambasade Džudi Kuo, a Vlada SAD zatražila je brzu istragu i privođenje odgovornih pravdi. Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije je osudila brutalni napad na novinarku “Vijesti”. Oštre osude došle su i s državnih adresa u Crnoj Gori, koje traže efikasnu istragu. Kako se ističe, napad na Oliveru Lakić je 25 fizički napad na novinare “Vijesti”, a u toj kući kažu da nijedan od njih nije u potpunosti rasvetljen.