Ministar Vukosavljević / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Vukosavljević: Nije tačna ocena da je u Srbiji sloboda medija u padu

Smatram da Srbija nije u stagnaciji u oblasti medijskih sloboda niti da je doživela pad, izjavio je juče ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević.

On je dodao da se može postaviti i pitanje da li je u slučaju Indeksa slobode medija, koji su izradili “Reporteri bez granica”, reč o „pukom političkom pritisku“. Vukosavljević je na sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje rekao da Ministarstvo „ima rezerve prema takvoj vrsti ocenjivanja“. Smatra da nisu jasni kriterijumi na osnovu kojih su “Reporteri” utvrdili da je Srbija doživela pad u oblasti slobode medija. Istakao je da Ministarstvo nije dobilo „konkretne dokaze“ da na terenu postoje pritisci na pojedine novinare i medijske organizacije. Priznao je da emiteri objavljuju „skaredne sadržaje“, konstatujući da su takve stvari „kancer“ za jedno društvo. Međutim, dodao je da Ministarstvo ne može da se meša u rad emitera, ali i istakao da apeluje na nadležna tela da obrate više pažnje na to.

Upitan o izradi medijske strategije rekao je da je država „džentlmenski ponudila“ svim zainteresovanim udruženjima da se ponovo uključe u izradu tog dokumenta. On je za “Insajder” izjavio da ne smatra da bi trebalo da snosi političku odgovornost za činjenicu da ni nakon dvadeset meseci od kada je imenovan na čelo ministarstva nije doneta strategija kojom se uređuje funkcionisanje medija u narednih pet godina. Podsetimo, on je u više navrata pomerao rok za završetak medijske strategije, a još je u septembru 2016. obećao da će se ministarstvo “truditi da u narednih šest meseci donese novu medijsku strategiju”. Inače, nakon što je predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir polovinom aprila izjavio da je za tu organizaciju od najveće važnosti da sve zainteresovane strane u Srbiji učestvuju u izradi nove medijske strategije, Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Vučića, saopštila je da je izrada strategije “zaustavljena posle konsultacija predsednika Vučića i premijerke Brnabić”. Vasiljević je nedavno izjavila da očekuje da “strategija bude završena najkasnije do kraja godine”.