Uručivanje nagrada / Foto: FoNet/TV FoNet

NUNS dodelio nagrade za istraživačko novinarstvo

U društvu u kojem je etika degradirana do nivoa mane, u zemlji koju odlikuje atmosfera nezameranja, u sistemu u kojem javna kritička reč nužno garantuje posledice, biti novinar nije preporučljivo.

To je sinoć izjavio predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić na svečanoj dodeli nagrada NUNS za istraživačko novinarstvo. “Danas nije lako biti novinar u Srbiji, ali je Srbija zemlja paradoksa – biti novinar jeste i čarobno lepo. Biti istinoljubiv i biti hrabar i zastupati javni interes u društvenom ambijentu kojim dominira virus straha, za koji smo mislili da je iskorenjen i suzbijen, skoro nepostojeći”, kazao je Lekić. A ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da su “energični i slobodni mediji koji postavljaju pitanja, kao sunčeva svetlost koja pročišćava demokratsko društvo od koruptivnih i neumerenih postupaka vlasti”.

Nagrade za istraživačko novinarstvo, koje NUNS dodeljuje uz podršku ambasade SAD, dobili su Milan Nešić iz Radija Slobodna Evropa za radijske priloge „Fantomski graditelji u Činovnikovoj koloniji“, Saša Stojković iz “Vranjskih” za tekstove o sufinansiranju lokalnih medija i Bojana Pavlović, novinarka KRIK-a za tekstove o stanu Aleksandra Vulina i tetki iz Kanade.