Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

Tramp: SAD se povlače iz iranskog nukleranog sporazuma

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je juče da se SAD povlače iz međunarodnog sporazuma sa Iranom o njegovom nuklearnom programu iz 2015. godine i najavio “najviši nivo” ekonomskih sankcija protiv Teherana, preneo je Si-En-En (CNN).

On je dodao da bi svaka zemlja koja pomaže Iranu u težnji ka nuklearnom oružju, mogla takođe da se nađe na udaru oštrih sankcija SAD. “Amerika neće biti talac nuklearne ucene”, kazao je Tramp. “Iranski nuklearni sporazum je užasan, jednostran dogovor koji nije doneo mir niti će ga ikad doneti”, rekao je Tramp i dodao da “ima dokaze da je Iran lagao” o prirodi svojih aktivnosti. Optužio je iranski režim da sponzoriše terorizam i podržava organizacije poput Hezbolaha, Hamasa, talibana i Al Kaide. Tramp je kazao da sporazum sa Iranom ne može da spreči tu zemlju da dođe do nuklearne bombe, te da je Izrael nedavno objavio obaveštajne podatke koji pokazuju da Iran radi na razvoju nuklearnog oružja.

Predsednik SAD time je postupio suprotno željama američkih saveznika u Evropi, pre svega Velike Britanije, Francuske i Nemačke, koje su ga ubeđivale da ne napušta sporazum šest velikih sila sa Iranom iz 2015. Sporazumom Irana i SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemačke, Teheranu su ukinute oštre ekonomske sankcije koje su ga prethodno izolovale od međunarodnog bankarskog sistema i svetske trgovine naftom. Iran je zauzvrat ograničio program obogaćivanja uranijuma, promenio strukturu nuklearnog reaktora kako ne bi više mogao da proizvodi plutonijum i smanjio zalihe uranijuma. EU je takođe potvrdila svoju podršku iranskom nuklearnom sporazumu. Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič rekla je da „sporazum funkcioniše“ i da je EU posvećena nastavku njegovog sprovođenja.