Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Sukob u SNS-u: Čiji je niški aerodrom

Ako je suditi po razmeni saopštenja između ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović i čelnika aerodroma “Konstantin Veliki”, deluje da su se po pitanju sudbine niškog aerodroma formirala dva bloka unutar vladajuće SNS – jedan predvođen ministarkom Mihajlović, kao najglasnijeg zagovarača da aerodrom iz vlasništva grada pređe u ruke države, i drugi, lokalni, niški, koji se tome protivi.

U sredu je “Nacionalna koalicija za decentralizaciju” (NKD), jedna od članica inicijative “Ne damo niški aerodrom”, saopštila da je 35 ljudi ostalo bez posla na niškom aerodromu, pošto Vlada Srbije nije dala saglasnost za produženje njihovih ugovora o radu. Međutim, ovo je Vlada Srbije odmah demantovala, da bi u petak predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila da je Vladina Komisija “dala saglasnost za produženje ugovora za 35 zaposlenih niškog aerodroma, te da joj nije jasno kako uprava Aerodroma ‘Konstantin Veliki’ nije informisana o tome”.

Ovu situaciju iskoristila je ministarka Zorana Mihajlović, koja se oglasila video saopštenjem:

“Prepucavanje između Aerodroma Konstantin Veliki u Nišu i Grada Niša direktno ugrožavaju funkcionisanje Aerodroma Niš, ugrožavaju građane i ugrožavaju bezbednost. I mislim da njihova nesposobnost pokazuje da su spremni čak i da dovedu u pitanje odvijanje uopšte aviosaobraćaja”, rekla je Mihajlović i dodala da su “direktno ugroženi bezbednost i putnici koji doleću i sleću na niški aerodrom”.

Međutim, istog dana, u petak uveče, rukovodstvo niškog aerodroma je demantovalo ministarku, navodeći da konstatacija da se ugrožava bezbednost vazdušnog saobraćaja “apsolutno ne odgovara stvarnom stanju stvari”.

“Smatramo da u Nišu postoji kapacitet, intelektualni i kadrovski, koji može da ostvari jedan od najboljih rezultata u Evropi, i ne samo u sektoru vazdušnog saobraćaja, ali i da svi pokušaji da se pomenuti rezultat ospori ne daju nikakvog pozitivnog efekta, naprotiv, stvara se potpuno pogrešna klima koja apsolutno šteti poslovanju aerodroma”, piše u saopštenju kojeg su potpisali predsednik Nadzornog odbora Aerodroma Niš Radoslav Bubanj i direktor aerodroma Vladica Đurđanović.

U saopštenju takođe piše da je Aerodrom “prezadovoljan saradnjom sa gradskim rukovodstvom, koje u potpunosti razume situaciju u kojoj se nalazimo”, kao i da Aerodrom još uvek (na dan 3. maja) još uvek nije dobio dokument Komisije Vlade Republike Srbije kojim se odobrava zapošljavanje 35 radnika.

Potom se u subotu oglasila Inicijativa “Ne damo niški aerodrom” koja je poručila ministarki Mihajlović da se ubuduće suzdrži od izjava o bezbednosti i poslovanju Aerodoma, jer njena izjava “nije zasnovana na argumentima i da stvara paniku, pa bi mogla i da utiče na poslovanje aerodroma”.

Napokon, u nedelju na TV Pink, predsednik Vučić je izjavio da “Aerodrom u Nišu pripada po Ustavu državi”, te da je “SNS podigao broj putnika na 340.000, a nije to učinio DS”.