Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Brnabić: Ostajem na čelu vlade zbog ljubavi prema Srbiji

Od tvita ministra bez portfelja Nenada Popovića do ponuđene ostavke predsednice Vlade za samo dva dana – ovako bi se mogla opisati dešavanja u Vladi Srbije tokom vikenda. Televiziji N1 je potvrđeno da je Ana Brnabić razgovarala o svojoj ostavci – ali ne na sednici Vlade, niti u Skupštini koja je izabrala Vladu sa njom na čelu, već sa – predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Takođe, N1 piše i da su tačne informacije da je na sednici Vlade došlo do sukoba između Ane Brnabić sa jedne i Zorane Mihajlović i Jadranke Joksimović sa druge strane.

Ipak, u nedelju je za Blic predsednica Vlade izjavila da je “petak bio jedan od najtežih dana za nju od kako je ušla u Vladu Srbije, ali da ostaje na njenom čelu”. Istog dana se i predsednik Vučić pojavio na televiziji Pink, gde je rekao da “Ana Brnabić, kao predsednica Vlade ima njegovu podršku kao predsednika Srbije i predsednika trenutno najsnažnije političke stranke u zemlji”.  

Dan ranije, za Novosti, Ana Brnabić je rekla da joj je “u ovakvim trenucima beskrajno značajna podrška predsednika Vučića”: “I ovog puta smo razgovarali o celoj situaciji. Pozvao me je da čuje kako se osećam povodom svega što se dogodilo i na sednici Vlade i pre nje. Imam njegovo razumevanje i podršku i verujem da je to osovina koja Srbiji daje snagu i zbog koje vredi nastaviti borbu.”

Podsetimo, ministar Nenad Popović je na svom Tviter nalogu napisao: “U trenutku kada se kao država borimo na sve načine da podržimo rađanje, iz Hrvatske nam uvoze gej slikovnice! To pod hitno treba zaustaviti! Moramo da stanemo na put onima koji žele da nas ubede da je u redu da ‘Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata”, što je oštro osudila predsednica Vlade.

“Sa ministrom ću razgovarati u četiri oka, da pokušam da razumem njegovu izjavu, ali mislim da je ministar Popović pomešao sve teme”, rekla je tada premijerka i dodala je “da jednom za svagda želi da proba da stavi tačku na temu homoseksualnosti i nataliteta”.

Sa druge strane, ministar Popović je u nedelju na RTS-u izjavio da ne menja stav izrečen na Tviteru:

“Poštujem predsednicu Vlade ali očekujem da se i moje mišljenje poštuje. Moj jasan stav ja neću menjati. Čekam razgovor sa premijerkom u četiri oka pa ćemo videti”, rekao je Popović.

Inače, u petak je organizacija Gej lezbejski info centar saopštila da je po hitnom postupku podnela pritužbu protiv ministra Popovića zbog tvita u kojem, kako su naveli, preti i diskriminiše LGBT populaciju, i zatražili da im se javno izvini zbog “zapaljivih izjava”.